Путин, позволи ми да отида в САЩ!

Писмо на сираче потресе руската общност

Руските власти определиха като провокация и срамна манипулация драматичното писм, което според медиите било изпратено до президента Владимир путин от 14-годишен сирак, страдащ от генетично заболяване, с молба да не му пречи да бъде осиновен от американско семейство.

Максим Каргополцев, възпитаник на училище-интернат в Челябинск, промишлен град в Урал, написал писмо до Путин и до руските депутати, в което ги моли да отменят забраната за американски семейства да осиновяват руски деца. Радио "Ехото на Москва" дори качи в блога си снимките на Максим заедно с американците, които искали да го осиновят. Те били от щата Вирджиния и познавали Максим от седемгодишен. Въпреки закона, семейството внесло молба за осиновяване.

"Моля руския парламент и Владимир Владимирович Путин да разрешат осиновяването ми. Децата не могат да бъдат лишавании от възможността да имат семейство", написало момчето.

Призивът предизвика емоции в Русия, по-специално в руските интернет сайтове и социални мрежи. Един от авторите на закона – депутатката Екатерина Лахова от управляващата партия "Единна Русия", нарече случая "провокация". Съветникът на Кремъл по правата на децата Павел Астаханов заяви, че писмото на момчето е фалшификат. Според него извършената проверка показала, че става дума за "срамна манипулация".

Депутатът от Либералнодемократическата партия в Държавната дума Сергей Вайнщейн е решил да поеме попечителството над Максим. Той заяви, че със съпругата си отдавна искали да оформят законно попечителство над някое руско сираче. "Да поемем отговорността за съдбата на Максим е наше съвместно решение. Ние със съпругата ми ще му помогнем да получи образование в Русия. Ако има проблеми със здравето, имаме добри лекари, а в случай на необходимост семейството ни е готово да го изпратим на лечение в чужбина", каза Вайнщейн.

Самият Максим признал, че се радва на изхода от ситуацията. „Не очаквах, че ще се вдигне такъв шум, не съм писал писма на президента Путин, не съм имал такива мисли".

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че споразумението със САЩ за осиновяването продължава да е в сила. По думите му, действието на документа ще бъде прекратено в първите дни на януари 2014 г. Съгласно текста "споразумението действа до изтичането на една година от датата, на която една от страните по дипломатически канали увоедоми другата за намерението си да прекрати действието на настоящото споразумение".

Министерството на външните работи официално предаде на посолството на САЩ в Москва на 1 януари нота с уведомление за решението. Причина бе влизането в сила на същата дата на федералния закон за визови санкции срещу руски граждани. Т.нар. закон „Дима Яковлев“ е наричан неофициално така на името на руското осиновено сираче, починало през юли 2008 г. в градче край Вашингтон, след като осиновителят му го оставил цял ден в затворена кола в жегата.