Власт и оръжейно лоби в тежък конфликт в САЩ

Въпреки тежките трагедии, много американци смятат за нормално да държат оръжие в дома си

Барак Обама започна акция за ограничаване на престъпленията с огнестрелни оръжия. Той се стреми към законна забрана на някои типове автоматични оръжия, ограничения на пълнители с голям брой патрони и общи предварителни проверки на кандидати за закупуване на огнестрелни оръжия.

Най-влиятелното оръжейно лоби в страната - Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA) ясно изрази противопоставянето си на подобни мерки.

Обама издигна в свой основен вътрешнополитически приоритет намаляването на престъпленията с огнестрелни оръжия след масовото убийство на 20 деца и шест учителки в начално училище в Нютаун, щата Кънектикът. Президентът натовари вицепрезидента Джо Байдън да оглави екип за изготвяне на предложения в тази насока. Очаква се Байдън да представи предложенията на Обама във вторник.След среща с Байдън представителите на NRA обаче отхвърлиха всички предложения. Те са твърдо против ограничаване на боеприпасите и потвърдиха противопоставянето си на забраната на някои типове автоматични оръжия, която по-рано Обама заяви, че ще внесе в Конгреса."Вицепрезидентът ясно даде да се разбере, че президентът вече е взел решение по тези въпроси. Ние ясно заявихме несъгласието си", каза президентът на NRA Дейвид Кийн следсрещата с Байдън.

Противопоставянето на добре финансираната и политически влиятелна NRA е знак за трудностите, които очакват Белия дом, ако той потърси одобрението на Конгреса за ограничаване на видовете огнестрелни оръжия и муниции. NRA и мнозина американци считат личното притежание наогнестрелно оръжие за едно от основните граждански права, позовавайки се на Втората поправка на конституцията на САЩ, която дава право на гражданите да носят оръжие.

Поддръжници на оръжейния контрол обаче контрират, че Втората поправка никога не е имала за цел да разреши на обикновени граждани да ползват оръжия от военен тип като автоматичната карабина AR-15, която бе използвана при масовото убийство в Нютаун. Обама може да упражни правомощията си и да действа самостоятелно за някои от мерките за оръжеен контрол, но възможностите му по прилагането на предложенията, против които се обяви NRA, са ограничени без съдействието на Конгреса.

Очаква се сред другите предложения на Байдън да има препоръки за подобряване на достъпа до системата за лечение на душевни заболявания и изтъкване на проблемите с насилието по телевизията, във филмите и във видеоигрите.