Бургаски пандизчии плащат за ремонт на килиите си

През последните месеци спецзаведението няколко пъти стана обект на обществено внимание най-вече заради намиране на нерегламентирани вещи

4 килии в бургаския затвор са освежени с лични средства на обитателите.
Това потвърдиха от Министерството на правосъдието по повод публикации, че в корпуса нерегламентирано са се появили ВИП помещения, информира в. 24 часа.

В края на миналата година затворници се оплакаха пред медиите, че зад решетките се прилага двоен стандарт. Част от килиите се реновират до неузнаваемост, дори някои са се уредили с душкабини, докато другите тънат в мизерия.

Според затворници списъкът на ВИП килиите се води от Пламен Дишков - Кела. В момента той е със статут на обвиняем по частично възобновеното дело за убийството на Димитър Стаматов - Мастара, застрелян на 21 ноември 2002 г. Дишков е в бургаския затвор от година.

Той бе доведен на 6 януари м.г., след като през август бе задържан в Португалия с европейска заповед за арест.

Нерегламентираният ремонт на килиите е една от версиите за уволнението на доскорошния шеф на ГД “Изпълнение на наказанията” Митко Димитров.

Репортер на “24 часа” изпрати искане за достъп до обновените помещения. Ръководството на дирекцията обаче прецени, че е достатъчно да се предоставят снимки и малко информация.

Една от тях показва неремонтирана килия с петна от влага по стените. На другата се вижда затворническа стая, обагрена в свежорезедав цвят.

Ремонтът в 4-те килии е извършен съобразно исканията на всеки един от лишените от свобода, настанен в помещението, обясниха от пресцентъра на правосъдното министерство.

Преустройството е задействано с разрешение на началника на затвора Златко Златев след писмени молби на обитатели, в които те настояват да им бъдат закупени строителни материали за тяхна сметка.

Разрешението е продиктувано от желанието на самите лишени от свобода да хигиенизират помещенията, които обитават, допълват още от министерството. Оттам отрекоха информацията, че в една от килиите има душкабина.

Според източници на “24 часа” част от едното помещение е облицовано с фаянсови плочки, а към чешмата има подвижен душ - това на практика позволявало затворниците да се къпят, без да посещават общите бани.

От министерството на правосъдието отказват да посочат кои са обитателите на 4-те ремонтирани килии. Нямало обаче преференциално отношение към определени обвиняеми или осъдени, ако други затворници изявели желание за ремонт в килиите им, молбите им също ще бъдат разгледани и вероятно одобрени.

Когато се публикуват докладите на Хелзинкския комитет, бургаският затвор задължително присъства сред местата с най-лоши условия. Когато пък решим да направим нещо - защо го правим, коментираха служители, пожелали анонимност.

Над 900 са обитателите само на централната сграда на затвора, това е повече от два пъти над капацитета му. Според затворническите стандарти, ако имаш под 10 съкилийници, можеш да се смяташ за привилегирован.

Ремонт на килии със собствени средства - това тотално се разминава с нормативните документи. Обитателите на тези заведения имат право на вещи, които са за тяхна нужда.

Строителните материали не са такива и закупуването им не е регламентирано по никакъв начин, коментираха противници на идеята.

Нарушен е и принципът за равенство пред закона, не може тези, които са финансово по-добре, да изтърпяват наказанието си при по-добри условия от останалите, които не разполагат със средства, допълват юристи.

Заради пренаселеността в бургаския затвор от няколко години се говори за изграждане на нова база край Дебелт. Проектът обаче започна да брадясва.

Ремонтни дейности в килиите и в общите помещения - бани, тоалетни, на затвора в Бургас не са извършвани в последните 15 г., конститират още от правосъдното министерство. Оттам съобщават, че в момента се извършват ремонтни дейности и в общите коридори на затвора.

Преди няколко години основно бе ремонтирано крило от последния етаж на корпуса. Там се намират т.нар. училище, библиотеката, компютърният кабинет, както и няколко творчески ателиета. Класните стаи са с модерни дъски за писане и шарени табла по стените и само решетките напомнят, че това не е обичайно школо.

В творческото крило артистичните си заложби е открил не един пандизчия. Не с това обаче затворът влиза в новините.

През последните месеци спецзаведението няколко пъти стана обект на обществено внимание най-вече заради намиране на нерегламентирани вещи в килиите. Това бе и един от мотивите за уволнение на предишния шеф Деян Костов.

По-късно той бе привлечен и като обвиняем за престъпение по служба. Костов обжалва уволнението си по съдебен ред, а междувременно бе приет в Бургаската адвокатска колегия и в момента вече се изявява на друго поприще.

Докато беше началник, той организира необичайна изложба от предмети, вкарани зад решетките нелегално.

Самите пандизчии имат лаф, който много точно илюстрира колко сериозна пречка са решетките: “В затвора може и кораб да вкараш, ако има море.”

Последният сигнал за странна вещ е преди дни и е свързан отново с Пламен Дишков - Кела. Негови адвокати са сигнализирали, че Дишков е намерил под възглавницата си замразен кен от бира.

Това е станало след влизането в килията му на двама цивилни. Сезирали сме съответните органи, ние също искаме да знаем как така цивилни имат достъп до килията и дали не става въпрос за предмет, опасен за клиента ми, казва Пенка Мутафчиева, един от адвокатите на Дишков.

От пресцентъра на Министерството на правосъдието потвърдиха, че в килията е намерена забранена вещ, но отказаха подробности за това как тя се е озовала там. Назначена била проверка, която все още не е приключила.