Абитуриент без гражданство и ЕГН

Региони

11-01-2013, 08:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Историята на 18-годишно момче от Армения, което се бори да стане български гражданин

18-годишно момче от Кърджали очаква с радост, но и със сериозна тревога своя абитуриентски бал. Ученикът от арменско семейство Гор Валерик от 2-годишен живее в града, но все още няма българско гражданство и ЕГН, а това блокира развитието му, разказва историята му БГНЕС.

Завърши ли математическата паралелка в СОУ "Отец Паисий" Гор ще трябва да замине за Армения и да служи в казармата като арменски гражданин. Ако не направи това, семейството му ще бъде длъжно да заплати на Ереван 30 000 долара, твърди ученикът.

"Бях 2-годишен, когато пристигнахме в Кърджали, дори не научих родния арменски, сестра ми Милена също не го знае. За нас беше важно да се изравним с българите. Сега обаче, когато ме заплашва военна служба в Нагорни Карабах, аз нямам никакъв стимул да уча, бях отличник, но успехът ми рязко падна", разказа своята история младежът, който споделя своята мечта - да следва информационни технологии в български университет.

Гор е роден в Ереван на 24 юни 1994 г. През 1996 г. семейството му пристига в Кърджали, когато момчето е на 2 г., сестра му Милена  - на 1 г.

Родителите Люсине и Валерик два пъти са правили постъпки пред правосъдното министерство, но е отказвано българско гражданство за сина им. Те самите са с двойно гражданство.

Гор се легитимира с паспорт, който му гарантира временно пребиваване от 2006 г., но валидността му вече е изтекла. Той няма право на българска лична карта.

Консулската служба на Армения в Пловдив отказва съдействие, но настоява Гор да се върне и да отбие военната си служба. От 4 месеца майката и сестрата на момчето са в Ереван, за да издадат личните документи на Милена. Бащата Валерик е на гурбет в Белгия, след като търговията му с дребни стоки, с която издържал семейството, западнала. Преди няколко години с банков кредит си купили къща в старата част на Кърджали.

"Нямам личен живот, не ми е до приятелка дори. Страхувам се да закъснея вечер, защото нямам и документи”, споделя тревогите си момчето.

Гор признава, че не иска да се върне да бъде войник в своята родина, защото иска да учи, вместо да бъде пратен в размирната провинция Нагорни Карабах.

"Не мога да си представя, че ще стрелям срещу някой на моята възраст, без да ми е враг. Чувствам се много повече българин, на практика аз нямам връзка с родината си Армения, а ме задължават", довери момчето.

Младежът получава подкрепа от Ангел Матушев, който е основател на Клуба на ощетените от бюрокрацията и председател на туристическото дружество в града.

"Този случай е на границата на политическия мазохизъм спрямо гражданите. Познавам семейството на момчето, от 16 години са в Кърджали, те дойдоха от Ереван само с идеята да гарантират добро бъдеще на децата си и така избягаха от напрежението в Армения", посочи Матушев.

По идея на Клуба на ощетените е тръгнала подписка в града с настояване властите да предприемат нужните действия и младежът да получи българско гражданство така, както и родителите му имат такова.

Десетки местни арменци, българи и турци, както и цялото училище са дали подкрепата си за каузата на Гор Валерик. Подписката ще бъде изпратена до всички български институции.