Жулиш водка, жулиш джин, кубче лед звънти: Стига пи!

Булевард

10-01-2013, 16:43

Снимка:

Daily mail

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Студент изобрети ледени кубчетата, които те възпират да се напиеш като мотика, дори пращат SMS до приятелите ти, за да те отведат вкъщи

Миналата есен студентът Дария Данд пил твърде много на студенстско парти и седем часа по-късно се събудил в спешното. Инцидентът го накарал да забави малко с твърдия алкохол, а и да не пие на празен стомах, както правят повечето студенти, пише "Дейли мейл".

 

Но 23-годишният студент от Масачузетския технологичен институт се мотивирал от случката и измислил високотехнологични кубчета лед, които да измерват колко си пиян.

 

Кубчетата са направени от желатин и в тях са имплантирани инфрачервени предаватели, акселерометри и LED светлини, които променят цвета им от зелен към жълт до червен, в зависимост от това колко бързо пиеш и колко алкохол има в тялото ти.

 

Акселерометрите измерват броя глътки, които приемаш, давайки оценка на съдържанието на алкохола в кръвата. Ако продължиш да пиеш, въпреки предупредителните червени светлини, кубчетата ще пратят SMS на приятелите ти, предупреждавайки, че трябва да те приберат и отведат вкъщи.

 

Студентът разкрива, че идеята за създаването на дигиталните кубчета го осенила, след като от администрацията на университета, с който имал проблеми след пиянската нощ, го накарали да напише 20 страници за опасностите от прекаляването с алкохола.

Младежът не спира дотук, работи и по други проекти, а един от тях - "умни обувки" ще помагат на носещите ги да намерят пътя в непознати градове.