Хвърляме половината от храната си, докато светът гладува

Свят

10-01-2013, 14:50

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

По данни на ООН, през 2075 г. ще има три милиарда повече гърла за изхранване

Половината от храната в света, възлизаща на два милиарда тона, не се изяжда и се изхвърля, показва британски доклад.

 

Лошото съхранение, стриктните срокове на годност, огромното предлагане и придирчивостта на потребителите са причини за пилеенето на храната, съобщава Институтът на механоинженерите.

 

"Това е храна, която може да се използва за храненето на нарастващото население на света, както и гладуващите днес хора. Това също така е ненужно пилеене на земя, вода и енергийни ресурси, използвани в производството, преработването и разпространението на тази храна”, посочва д-р Фокс, директор на отдел "Енергия и околна среда" в института.

 

Виновни за това положение са лошите инженерни и земеделски практики, неадекватния транспорт, а също и искането на супермаркетите за „козметично идеални” хранителни продукти, както и промоциите от типа „плащаш едно, получаваш още едно безплатно” в хранителните магазини.

 

Според авторите на доклада, половината от закупената храна в САЩ се изхвърля, а между 30% и 50% от четири милиарда тона храна, произвеждани в света всяка година – също.

 

Друго важно нещо, посочено в доклада е, че огромни количества вода на обща стойност 550 милиарда куб. м. се използват за отглеждането на плодове и зеленчуци, които така и не се изяждат.

 

Например, 30% от зеленчуците във Великобритания не се прибират заради вида им.  

 

ООН прогнозира, че до 2075 г. ще има допълнителни три милиарда гърла за изхранване, тъй като населението на света ще достигне 9,5 милиарда души, предаде Би Би Си.