Цацаров положи клетва, BG с нов главен прокурор

Бившият Обвинител №1 му пожела по-малко скандали

Сотир Цацаров положи клетва като главен прокурор на България на церемония в Съдебната палата.

"Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя служебната тайна, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се", заяви Цацаров.

Припомняме, че Висшият съдебен съвет избра Сотир Цацаров за главен прокурор на 20 декември 2012 г., а ден по-късно президентът Росен Плевнелиев подписа указа за назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор.

Той беше избран за главен прокурор с 18 от гласовете на кадровиците във ВСС и то още на първото гласуване след десетчасово заседание.

Днес на церемонията присъства и бившият главен прокурор, сега конституционен съдия - Борис Велчев.

"Бях трогнат от поканата на Цацаров да присъствам на днешния тържествен ден, защото тази покана не е обичайна и ми дава възможност да застана пред вас да кажа няколко думи", каза той.

"Нямам намерение да давам акъл и съвети на главния прокурор, но ще кажа няколко неща. Пожелавам на Цацаров да има колкото може по-малко скандали, не съм оптимист, че това пожелание ще се сбъдне, но истински му желая този късмет. Българската практика да вървим от скандал в скандал създава невярното впечатление, че всъщност главният прокурор онова, което основно работи, е да участва в скандали. Ще препоръчам на г-н Цацаров да направи нещо, което аз не успях, най-сетне да се опита да обясни на обществото какво прави главният прокурор", заяви Борис Велчев.

Предстои ни работа, чрез която българската прокуратура да изпълни препоръките от последния доклад на Европейската комисия, заяви Цацаров, минути след като положи клетва. Предстои ни работа, която бих определил като обща и съвместна. Нека продължим постигнатото досега, каза той. По негови думи, за никой не е тайна, че прокуратурата продължава да е длъжник на обществото при борбата с организираната престъпност.
Предлаганият от мен подход е диалог, динамика и уважение, завърши той.