Сатовчанските чешми – кандидатки за Гинес

Региони

10-01-2013, 10:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Традициите в Гоцеделчевско: родът гради чешма (СНИМКИ)

В района са построени над 700 китни чешми с места за отдих

Над 700 чешми са изградили досега жители на община Сатовча в Западните Родопи. Незнайно откога е тази традиция, но тя се предава и днес от поколение на поколение.

Чешми, коя от коя по-красиви - с беседки, кътове за отдих с детски люлки, барбекюта, даже пещи за печене на агнета, са построени на поляните и под сенките почти на всеки завой и пътека.

Хората в Сатовча вярват, че докато са живи, трябва да направят чешма. Убедени са, че така правят добро дело (себап), благодеяние за другите и за близките си и че така доброто ще ги следва не само на този свят.

"Светът трябва да види, да чуе и да научи за Сатовча и нашите чешми, за добрите хора от Родопите, за направено от дедите ни и за това, което продължават да правят младите днес", убеден е кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

Затова с общинските съветници решили общината да кандидатства за вписване в книгата на рекордите на Гинес. Подали документи и в средата на годината очакват специална комисия от централата в Лондон да пристигне в Сатовча и да се узакони рекордът.

"На 46 години съм и откакто се помня, в нашия край се строят чешми", разказва още Мименов и обяснява, че водят постоянна кореспонденция с централата на Гинес в Лондон.

"Затруднява ни, че трябва да внесем такса от над 12 000 лева. Сега събираме средствата. Единият начин е чрез дарения от семействата и хората, изградили чешми - по 10 лева за чешма, а другият е да дофинансираме начинанието с решение на общинския съвет и общински средства. Очакваме това да стане в най-скоро време и до средата на годината да приключи кандидатстването и цялата процедура", допълва той.

Така ще се популяризира и община Сатовча, с нейните прекрасни хора и природа, вярва кметът. Мименов е убеден, че това ще донесе удовлетворение на хората от района и самочувствието, че са уникални в света с доброто, което правят за другите.

Водата дава живот - и на планината, и на дървото, и на хората, на всички. Затова и добрите хора от Родопите тук строят чешми, гордеят се сатовчанци.