Цацаров полага клетва като главен прокурор

Политика

10-01-2013, 08:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Церемонията ще се проведе в Съдебната палата

Сотир Цацаров ще положи днес клетва като главен прокурор на Република България в Съдебната палата.

Висшият съдебен съвет избра Сотир Цацаров за главен прокурор на 20 декември 2012 г. На 21 декември 2012 г. президентът Росен Плевнелиев подписа указа за назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор.

Цацаров беше избран с 18 от гласовете на кадровиците във ВСС и то още на първото гласуване след десетчасово заседание. Той бе сочен за фаворит в надпреварата - кандидат, който бе хвален от изпълнителната власт и етикиран именно като "фаворит на ГЕРБ". Другите кандидати за поста бяха Галина Тонева, зам.-главен прокурор при ВКП и административният ръководител на Специализираната прокуратура Борислав Сарафов.

Изборът, при това още на първи тур е изненадващ, най-малкото, защото другите двама кандидати бяха подкрепени от по петима членове на ВСС и сметките показваха, че ако те гласуват за своите кандидати – няма как един от всички трима да събере 18 гласа още на първи тур.

Явно обаче част от подкрепящите дадена кандидатура не гласуваха за нея, а преляха гласовете си за Сотир Цацаров. В същото време още след като бяха приети правилата за избор, наблюдатели посочиха, че те са направени именно в услуга на Сотир Цацаров. След като съдията събра 18 гласа, не бяха гласувани кандидатурите на останалите двама кандидати.

След избора на обвинител номер едно в държавата БСП се обявиха, че избор всъщност не е имало и че ЕК би трябвало да вземе отношение по това "поредно доказателство за нарушение разделението на властите". От Българския хелзинкски комитет пък оттеглиха членството си в Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС), защото според тях мнозинството във ВСС е доказало, че няма никакво намерение да се вслушва в гражданското общество – напротив, игнорира го безогледно. Дни след това Съюзът на съдиите в официална позиция поиска Конституционният съд да направи проверка на указа на президента Росен Плевнелиев за назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор, припомня БГНЕС.