Люмиер: Козирозите преследват своите цели с търпение и постоянство

Подвластните на Сатурн са дарени със сила на волята и не се огъват лесно.

КОЗИРОГ е десетият знак на Зодиака, принадлежащ на елемента "ЗЕМЯ". Макар че е женски, пасивен знак, по традиция той има отношение към желанието за власт.

Графичният знак на КОЗИРОГА наподобява опашка на животно. Има и други значения на символиката на знака, които са свързани с неговата характеристика:  съчетанието на идеалния кръг, изразяващ целеустремеността и творчеството, и една наклонена нулева линия.

Земният зодиакален знак КОЗИРОГ принадлежи към кардиналния кръст наред със знаците ОВЕН, РАК И ВЕЗНИ. СЛЪНЦЕТО преминава през знака КОЗИРОГ от 22 декември до 20 януари. Неговата нулева точка отбелязва Зимното слънцестоене, когато Слънцето е в най-ниското си положение, дните са къси, студ сковава земята. В същото време обаче, под плътно покривало зърното се развива, а това е обещание за бъдещето.

В астрологическо съответствие родените под знака КОЗИРОГ ще притежават устойчивост, постоянство, сила и амбиции за постигане на целта, за изграждане на кариерата и личността. Те ще са способни за всякаква работа, която отнема време и енергия, ще разполагат с ограничени и предварително определени средства, откъдето идват както огромната им издържливост и чувството им за пестеливост.

Силата на родените под знака на КОЗИРОГ ще бъде в тяхната настойчивост и неизменно усърдие в осъществяване на своите цели, а тяхната слабост - притвореното и високомерно държание, което ще ги изолира от другите.

Какво трябва да запомним за зодиакалния знак КОЗИРОГ:

1. Това е десетият знак на Зодиака

2. Принадлежи на елемента "ЗЕМЯ"
3. Планетата САТУРН е негов господар.
4. ЛУНАТА и ЮПИТЕР в този знак са съответно в ЗАТОЧЕНИЕ и в ПАДЕНИЕ
5. КОЗИРОГ е ЗЕМЕН знак, КАРДИНАЛЕН, ЖЕНСКИ, СТЕРИЛЕН
6. Положението му в хороскопа, както и Х дом, който му съответства, дава сведение за кариерата и възможностите на родения да се изяви професионално.

Сатурн - планетата господар на знака Козирог

Тази планета дава сериозност, задълбоченост, размисъл, себеконтрол, разположение към трезвеност, към медитацията. Тя носи известно влечение към окултните и мистичните неща.  Може би владеене на странни и необикновени опитности?  В живота на хората, попадащи под силно Сатурново влияние често настъпват необратими промени - и добри, и лоши, откъдето идва и тяхната резервираност и въздържаност, благоразумие, дори хладно отношение към околните. От друга страна, Сатурн дава възможност на личността да придобие сила на волята, необходими за трайни постижения, да стане търпелива, постоянна, спокойна, стабилна и сериозна. Такава личност не се огъва лесно.  Не очаквайте от този човек да бъде проводник на радост, смях и веселие, макар че той ги цени и одобрява, когато ги наблюдава в околните.  Големите му практични способности, благоразумието и пестеливостта му помагат да се справя добре с житейските неволи, да общува с хората. Той е амбициозен, крои планове за далечни бъдещи времена и не ще му липсва постоянство, за да ги изпълни. Умее да разпознава истински ценното от пошлото и повърхностното.

Партньорство:

Земните знаци ДЕВА, ТЕЛЕЦ и КОЗИРОГ са подходящи партньори на знака Козирог, докато с Овен, Везни и Рак, Козирогът трудно би осъществил партньорство.

Жените, родени под знака Козирог, могат да станат жертва на емоциите си, когато те не са в състояние да разграничат сексуалното привличане от любовта.

За мъжа Козирог сексът е мистерия, която той въздига до религия.

Щастливо число на Козирога е 8, цвета - черен, сив и тъмнокафяв, а денят от седмицата е събота. Сезонът, който той предпочита, е зимата.

Части на тялото, управлявани от знака, и болести: 

Знакът Козирог предимно оказва влиянието си върху костната система на човека, ставните връзки, самите стави и колената. Козирогът очертава границите и кожата, като най-външната обвивка на тялото, също е под негово влияние.
Характерни за знака са предимно болести на аортата, ставен ревматизъм, нарушения в някои органи, както вода в колената или изкълчване и счупване на колената, както и някои видове кожни екземи.

Държави и градове под знака на Козирога: Индия, Афганстан,Албания, България и Мексико. Мексико, Брюксел, Порт-Саид и Касел.

Подходящи камъни за знака са:

Предимно камъните с черни и пепеливи цветове, като сапфир, малахит, оникс и тигрово око.

САПФИР - син или тъмносин прозрачен корунд, оцветен от примесите на съединенията на желязото и титана. Като талисман съдейства за духовното развитие, укрепва верността, целомъдрието, охлажда излишната страст.  Повишава решителността, притегля приятелите, отблъсква враговете.  Носи душевен комфорт. Сапфирът също предпазва от вероломство и страх, сърдечнизаболявания и отрови. Вярват, че лекува епилепсия, екземи и болести на матката.

ТИГРОВО ОКО - жълтокафяв халцедон с влакнести включения от железен хидроокис, разположени радиално, с редуващи се светли и тъмни ивици, лъчисти и преливащи се. Като талисман усилва способностите към съсредоточаване, укрепва здравия смисъл, направлява притежателя си към съществени дела, стимулира педагогическите способности.  Предпазва също така от страданията на необоснована ревност,от коварство и конкуренция.