ГЕРБ удари рамо на СДС за фас референдума

Такова допитване би било много по-полезно, смята Красимир Велчев

ГЕРБ подкрепя идеята на СДС за организирането на референдум за тютюнопушенето, стана ясно от изявление на председателя на Парламентарната група на управляващата партия Красимир Велчев, цитирано от БНР.


"Темата "за" или "против" пълната забрана за тютюнопушенето на обществени места би била много по-полезна и с много по-правилен резултат, отколкото АЕЦ "Белене", защото това касае пряко хората и мнението е много поляризирано в обществото", изрази мнение Велчев и продължи:

"Виждате, че в обществото са 60 на 40% "за" и "против". Тук трябва, според мен, когато има такъв въпрос, да се търси консенсусът в обществото".

Според Велчев когато някой не е доволен от някой закон, на улицата излизат определен брой протестиращи, блокират кръстовище или правят митинг в София и се започва с "ето, недоволство, парламентът пак нищо не прави".

"В същото време в пъти повече хора седят вкъщи и казват – "нека си протестират, ние сме за". Но и медиите не знаят колко са "за". Виждат се само тези, които са против. Ето затова е референдумът", обясни депутатът.

Както е известно преди ден от СДС се заканиха, че стартират подписка за провеждането на национален референдум за тютюнопушенето в страната.

Партията няма да агитира нито "за", нито "против" тютюнопушенето, но сините смятат, че въпросът за пушенето е много по-подходящ за допитване до народа, отколкото темата за енергетика, която за по-голямата част от обществото била мъглява.

Темата за забраната на тютюнопушенето от месеци е водеща за обществото ни. Както е известно, въпреки яростната съпротива на част от депутатите и на собствениците на заведения, пълната забрана за тютюнопушене в закрити помещения остана в сила.

На 18 декември парламентарната икономическа комисия отхвърли предложението за частична отмяна на забраната за пушене на закрито.

"За" предложението гласуваха 10 народни представители. Шест депутати бяха против, а петима се въздържаха. С това решение пълната забрана за пушене остава.

Въпреки това привържениците на фаса обмислят нови планове и вратички, с които може да се отмени пълната забрана.

Интересното е, че лично премиерът Бойко Борисов се обяви против тютюнопушенето и дори заплаши, че ще подаде оставка, ако то бъде върнато отново.

Сред върлите противници на къденето на обществени места е и здравният министър Десислава Атанасова, макар че самата тя също е пушач.