Турци и кюрди свалят оръжията. Анкара се разбра с Йоджалан

Спорт

09-01-2013, 11:17

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сблъсъците започнаха през 1984 г., продължават и до днес

Турските власти и намиращият се в затвора лидер на кюрдските бунтовници Абдула Йоджалан са се споразумели при неотдавнашните си срещи за спиране на враждебните действия, които започнаха през 1984 г. и продължават до днес, съобщават турските медии.

Телевизия НТВ и вестник "Радикал" информират, без да уточняват източниците си, че споразумението от няколко етапа предвижда прекратяване на атаките на Кюрдската работническа партия (ПКК) в замяна на реформа на турската държава, която да увеличи правата на кюрдското малцинство.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган възложи на турските тайни служби в края на 2012 г. да водят преки преговори с Абдула Йоджалан, който излежава от 1999 г. доживотна присъда на остров Имрали.

Въз основа на проекта, оповестен от НТВ и "Радикал", след като бунтовниците от ПКК прекратят военните си операции, те ще напуснат турската територия и ще се установят в Ирак.

Паралелно с това турското правителство ще пристъпи към постепенно освобождаване на стотици кюрдски активисти, обвинени във връзки с ПКК, и ще започне серия от реформи, признаващи идентичността на кюрдите.

Медиите съобщават още, че Абдула Йоджалан може да обяви публично намеренията си и мнението си за решение на кюрдския конфликт в писма до турското общество и своите привърженици.

За момента турските власти не дават официално потвърждение за проектоспоразумението, посочва АФП.