Българите обедняват най-масово и най-бързо в ЕС

Най-доброто от печата

09-01-2013, 06:13

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според Европейската комисия страната ни е зле заради закостенелия пазар на труда

България е тотален аутсайдер в ЕС. Тази отчайваща констатация е на Европейската комисия, която вчера публикува преглед на социалния пейзаж в ЕС. Страната ни е в групата държави, където рискът от изпадане в бедност и оставане без работа е висок, а шансовете човек, загубил работа или доходи, да се измъкне от недоимък, са най-малки. В същата група са Румъния, Гърция и Испания. 

Всички членки на Евросъюза са пострадали тежко от кризата от 2008 г. насам, но у нас делът на заплашените от бедност е много голям, а трудовият ни пазар е най-непригоден към предизвикателствата, става ясно от доклада. България и Латвия са страните, в които през кризата делът на хората, живеещи в тежки материални лишения, е нараснал най-много - с около 12%. За сравнение - дори в бедстващата Гърция мизерстващите са се увеличили с едноцифрен процент.

Не е тайна, че делът на българите, едва свързващи двата края, не спира да расте. През есента националната статистика обяви стряскащи данни, според които 65% от населението не могат да посрещнат неочаквани разходи - например спешна операция, ремонт на протеклия покрив или смяна на печка и хладилник. За 4.2% от българите телефонът е непосилен лукс, а в половината български домакинства не могат да си позволят месо или риба през ден. Също половината от населението не си отоплява достатъчно дома през зимата - за да пести. 

Сега докладът на ЕК посочва, че в България рискът от живот в бедност или социално отчуждение е скочил най-много от 2008 г. насам - с 11%. В същото време Полша и Румъния отчитат спад на застрашените от недоимък. Дори след развихрянето на кризата в Чехия заплашените от оскъдица са само 15%, в Латвия и Румъния са около 40%, а "водач" отново е България - половината население е под риск от бедност.

Според дела на дългосрочно безработните страната ни е на осмо място в Евросъюза - след Гърция, Испания, Ирландия, Словакия и трите прибалтийски държави. Трайната безработица се е увеличила в повечето страни от ЕС, особено в Испания. ЕК обаче подчертава, че държави като Холандия, Швеция, Финландия благодарение на умно съчетаване на политики са осигурили възможности за бързо връщане на работа, докато България, Гърция и Словакия никак не се справят с проблема.

"2012-а беше лоша година на растяща безработица и влошена социална ситуация", коментира еврокомисарят по заетостта и социалната политика Ласло Андор. Той предупреди, че 2013 г. няма да е по-добра, ако страните членки не реформират трудовите си пазари и системите си за социална защита. Европейската комисия препоръчва да се инвестира масирано в заетост - особено в "зелената" икономика, информационните и комуникационните технологии и здравеопазването, както и за подобряване на квалификацията и уменията на работниците.

Разтварянето на ножицата в доходите е основен риск през следващите десет години, според доклада "Глобални рискове - 2013 г.", представен също вчера в навечерието на Световния икономически форум в Давос. Освен значителните разлики в доходите другите заплахи са хроничните финансови дисбаланси, увеличаването на парниковите газове, криза с водоснабдяването и грешки в пенсионното осигуряване.
ПРОФИЛИРАНЕ 
Докладът хвали три държави - Дания, Швеция и Ирландия, за техните отлични системи за профилиране. В тези страни действат специални програми, които могат да "предсказват" доколко един човек е застрашен да остане безработен - според неговата възраст, семейно положение, образование, място на живеене, трудова биография и т.н. В Дания системата, която използва иконометрични данни за периода 1993-2003 г., прави прогноза за всеки дали 6 месеца след като се запише в бюрото по труда ще си намери работа и според това го поставя в групата с нисък или с висок риск. В Ирландия подобна система оценява дошлия в службата по заетост и според бала, който е събрал, му се препоръчват и предлагат услуги - съвети, курсове за обучение, насочване към конкретни работодатели и т.н.