Скандал в Унгария! Политик зове за смърт на "циганите животни"

Свят

09-01-2013, 07:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Жолт Байер е приближен на премиера Виктор Орбан

Скандал избухна в Унгария, след като един от основателите на управляващата партия "Фидес" призова за "ликвидиране на циганите животни", съобщи АФП.

Думите на Жолт Байер предизвикаха остра реакция не само от опозицията, но и от собствената му партия.

В своя публикация приближеният на премиера Виктор Орбан пише, че "циганските животни" не са достойни да живеят като човешки същества, тъй като "вършат нуждите си, където искат".

Според него голяма част от ромите са "убийци", които трябва да бъдат "ликвидирани".

Статията, отпечатана в събота, мина почти незабелязана преди министърът на правосъдието и държавната администрация Тибор Наврачич да заяви снощи по телевизията, че във Фидес няма място за Байер.

"Човек, който сравнява група хора с животни, няма място в нашата общност", каза министърът.

Йеньо Шетет, директор на ромската неправителствена организация "Ние живеем тук", припомни, че шестте убийства на роми в Унгария през 2008 и 2009 г. са били предшествани от
подобни изявления и публикации.

Партията "Демократична коалиция" на бившия премиер Ференц Дюрчани поиска главният прокурор да започне съдебно преследване срещу Жолт Байер за подбуждане на омраза към малцинство и обяви, че на 13 януари ще има протест срещу изявленията му.

И за днес в Будапеща са насрочени редица демонстрации заради скандалното изказва не Байер, очаква се най-многолюдна да е тази на студентите, прогнозира АФП.