Пада мизата за BG паспорт

Най-доброто от печата

09-01-2013, 06:00

Снимка:

flickr

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плевнелиев иска нов праг за инвеститорите в BG

ГЕРБ ще се съобрази с ветото на Плевнелиев

Чуждите инвеститори ще плащат 1 милион лева, за да получат статут на постоянно пребиваващи у нас. Това предложение ще направят депутати от ГЕРБ при гледането на президентското вето върху Закона за насърчаване на инвестициите, научи "Труд".
В първоначалния вариант на проекта бе записано, че чужденците трябва да вложат у нас 4 милиона лева. 

Поправката означава, че ще се намали и общата сума за придобиване на българско гражданство. По закон чужд инвеститор със статут на постоянно пребиваващ трябваше да вложи още 1 милион лева в българската икономика, преди да вземе наш паспорт, т.е. общата му инвестиция трябваше да е 5 млн. лв.

След като ГЕРБ ще се съобрази с ветото на Плевнелиев, милионът за паспорт се запазва, но общата "миза" пада на 2 млн. лв. 
Върнатите от държавния глава за преразглеждане текстове се отнасяха именно до придобиването на статут на постоянно пребиваващ на инвеститори. Парламентът бе приел, че кандидатите трябва да са внесли в капитала на българско търговско дружество не по-малко от 4 милиона лева като съдружници или акционери, но и да са разкрили най-малко 50 работни места за български граждани. Освен че от ГЕРБ ще свалят прага на инвестицията, почти сигурно е, че ще бъде "пипнат" и броят на заетите места. Така че вместо 50, той да падне на 20, научи "Труд".

В мотивите си за ветото Плевнелиев тогава заяви, че приветства стремежа на народните представители да създадат нови законови мерки за подобряване на инвестиционния климат в България. В същото време обаче "ненужно завишените изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване под формата на финансови инвестиции не кореспондират с интересите на страната и с обявените от него и правителството приоритети в тази област", отсече държавният глава.
Вчера работна група от депутати от ГЕРБ трябваше да се събере, за да огледа още веднъж върнатите текстове преди днешното им разглеждане в икономическата комисия.