Земетресение разлюля Пловдив!

Животът

08-01-2013, 16:30

Снимка:

Интернет

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

Още по Темата:

5,8 по Рихтер в Егея и 4,1 в Сърбия люшнаха и България

Трусът е бил с магнитуд около 3-3.5 по скалата на Рихтер

Земен трус разлюля Пловдив.

Земетресението бе усетено в града около 16:16 часа. Най-силно са се разлюляли високите етажи на жилищните сгради. Земетресението в Пловдив е било около 3-3.5 по скалата на Рихтер. В града няма данни за пострадали хора и имущество. Няма поражения по енергийната система.

Според Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд от 5.8 по Рихтер. Епицентърът на земетресението е на дълбочина 11 километра в Егейско море. Той отстои на 35 километра югоизточно от остров Лемнос и на 193 километра северозападно от Измир.

У нас земетресението е усетено най-силно в Кърджали - там е било около 4 по Рихтер. Стихията разлюля още София, Стралджа, Ямбол, Пазарджик, Свиленград, Хасково и други градове. До момента няма данни за пострадали и за причинени материални щети в страната в следствие на труса, информират от МВР.

След първоначалния са регистрирани десетки вторични труса в Егейско море. Най-силни са били първите два с магнитуд 3,5 и 3,3 по Рихтер, сочат данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Земетресението е усетено много силно и в Истанбул, където е разлюляло небостъргачите в бизнес центъра на града. Трусът е разтърсил и Одрин. Турската телевизия NTV показа кадри, на които се вижда как хората напускат сгради панически. Не се съобщава за пострадали и материални щети. Обявеният по-рано трус в Сърбия пък не се е състоял. Той е бил регистриран поради техническа неизправност, съобщиха сеизмолози.

Турция се намира в активна сеизмична зона. През 1999 година земетресение от степен 7,4 и епицентър Мраморно море уби 18 000 души.