СДС иска главата на Миро Найденов заради "Дюнигейт"

"Сините" инициират подписка за реферандум за тютюнопушенето

СДС иска главата на земеделския министър Мирослав Найденов за рекорден шести път.

"Взетите оставки на нискостоящи чиновници в Министерство на земеделието не е достатъчно за решаването на казуса с дюните в Несебър. Всичко, което се е случило в този отрасъл, е по вина на министър Найденов и ние за шести път искаме неговата оставка", каза Румен Христов, зам.-председател на СДС.

"Когато един министър не може да си подбира екип, не може да работи с администрацията си, показва, че той не може да се справи с това ведомство", продължи Христов.

По думите му един от големите проблеми, изтъквани и във всички доклади за членството ни в Шенген, са корупцията и нерегламентирана държавна помощ.

"Какво друго, освен корупция и нерегламентирана помощ е продажбата на терен за 500 000 лева, като след това той е продаден за 4 млн. лева?", попита Христов.

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов пък очерта приоритетите на партията за изборната 2013 година.

Първият е възраждане и укрепване на доверието в СДС като общност на хора със свободен дух и съзнание.

"Бъдещата парламентарна група на СДС в предстоящия парламент да бъде гарант за това реформаторско управление, както и БСП, ДПС и нови тройни коалиции да не управляват България", добави Кабаиванов.

На въпрос дали възприема ГЕРБ като част от дясното пространство Кабаиванов отговори с думите, че ГЕРБ е член на Европейската народна партия и съответно е легитимирана като дясно-центристка партия, а какво е мнението на членовете на СДС не е толкова важно. Кабаиванов каза също, че не се интересува в какви коалиции възнамерява да участва ДСБ, които определи като част от "фалшивите елити на прехода".

Относно референдума председателят на СДС заяви, че от неговата партия призовават българските граждани да не участват в този референдум, защото той е политически театър, който има за цел да активизира ядрата на БСП и всички, които искат чрез такива популистки и медийни изяви да трупат популярност.

"Липсата на възможността българите да вземат решение също го прави политически цирк, а ние като граждани ще платим цената за него", добави той.

"Чрез ниската активност и неучастието в референдума ще се сложи край на всички корупционни схеми, свързани с АЕЦ Белене", каза още Кабаиванов.

На свой ред шефът на предизборния щаб на СДС Борис Марков обяви, че партията ще започне събирането на подписка за провеждане на референдум по друг въпрос – за пълната забрана на тютюнопушенето.

"Режимът за пушенето се превърна в спекулативна монета, с която популисти се опитват да изведат дивидент", уточни той.