Мургави русенци стават актьори

Региони

08-01-2013, 13:21

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Камен Калев дири талантливи роми за новия си филм

Русенски роми се явиха на кастинг за участие в новата българо-френска продукция на режисьора Камен Калев.

За да се снимат във филма с работно заглавие "С лице надолу", се явиха около 30 човека, предимно момичета.

Главната роля ще бъде поверена на ромка на възраст 16-18 години, което все още се издирва.

За да популяризират кастинга, от местните ромски структури са обикаляли по кварталите в продължение на няколко дни. Общинският съветник Милан Николов разказа, че са агитирали хората до късно снощи, като са използвали събиранията за празниците Йордановден и Ивановден.

Голяма част от кандидатите нямат опит пред камерата, но пък са заредени с ентусиазъм. Младите момичета разказаха, че не го правят заради пари или известност, а от желание да опитат едно ново предизвикателство. Сред явилите се на кастинга имаше и висшистки - 24-годишната Росица например е завършила в Русенския университет начална училищна педагогика с английски, а 21-годишната Ина е учила бизнес и финанси в Барселона. 32-годишният Ангел е достигал до финалните участия в "Мюзик айдъл" като музикант и певец.

Филмът е замислен като трилър, създаден по действителен случай, и ще разказва за трафика на хора и за организираната престъпност. Все още режисьорът Камен Калев не желае да открехва напълно завесата около сюжета му. "Това е истинска история със социална тематика, по много сериозен за мен проблем, за който е необходимо да се говори, да се обръща внимание, да се променя общественото мнение. При избора на актьори за мен този човек трябва да има свободата, която големите актьори имат като че ли по рождение, да не се притесняват ,да могат да използват емоциите си, да ги ползват за друга обстановка, да са интелигентни, да разбират бързо", казва Калев.

Все още финансирането на филма от българска страна не е осигурено, тъй като не е одобрен на предишните сесии на Филмовия център. Предстои ново кандидатстване и ако към френското финансиране се добави и българско, снимките ще започнат до края на 2013 г.