Връщат 100 млн. от спорни сделки

Най-доброто от печата

08-01-2013, 07:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пълна забрана за строеж върху дюни до 2,1 км от морето

100 млн. лева да върне хазната на инвеститори, които са платили такса за изключване на земи от държавния горски фонд. Толкова ще струва спирането на всички  започнали и недовършени процедури с изваждане на терени от горския фонд и свързаните с тях инвестиционни сделки. Това изчисли земеделският министър Мирослав Найденов, след като колегата му Лиляна Павлова обяви решението за стопиране на процедурите. Това стана след вчерашната среща на екоорганизации с премиера Бойко Борисов. На нея присъстваха и министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова, на земеделието Мирослав Найденов и на екологията Нона Караджова. 
С промени в Закона за горите и в Закона за ползването на земеделските земи се забранява промяната на предназначението на защитени територии, обяви още Павлова след срещата. 
Стопирането на започналите вече процедури ще струва на държавата около 100 млн. лв., каза Найденов. В Агенцията по горите има около 3500 преписки и там, където купувачите са платили такса за изключване от държавния горски фонд, тя трябва да се върне. На практика тази цена трябва да бъде платена от данъкоплатците, но такъв е общественият интерес, посочи още аграрният министър.
Причината за мярката е скандалът с имота край Несебър, където започна изграждане на ваканционно селище, въпреки че е върху дюни. Заради натиска на екоорганизациите правителството отмени разрешението за строеж и спря проектът.
Който иска да инвестира в спорните територии, ще трябва да премине процедурата по новия ред в Закона за горите.
"Ще предприемем още законови промени, така че оттук нататък да не се допуска застрояване в защитени територии", посочи министър Павлова. Въвежда се пълна забрана за строителство не само върху дюни в зона А по крайбрежието, но и в зона Б, независимо каква е собствеността на тези терени - държавна, общинска или частна. 
Според Закона за черноморското крайбрежие зона А е територията на 100 метра от морския бряг.  Зона Б обхваща териториите на втора линия на ивица от 2 км навътре към брега. От нея са изключени урбанизираните територии на населените места. Сега там е разрешено строителство на сгради с височина до 15 метра.
"Дори някой да е собственик на частен терен, върху който има дюна, ще има пълна забрана за строителство и той просто ще трябва да я опазва", обясни Павлова. 
Ще се прецизира дефиницията "пясъчни дюни", така че да няма различни интерпретации. До една година екоминистерството трябва да е готово с регистър на всички дюни в защитени зони. Те ще бъдат нанесени и в кадастралната карта, така че да не се позволява строителство върху тях.
По предложение на премиера до седмица ще бъде сформирана парламентарна анкетна комисия, която да разследва всички сделки с продажба на държавни терени от 2003 г. насам. В нея ще има само един представител на ГЕРБ.
"Ресорните министерства ще прегледат всички общи устройствени планове на общините и ако в тях са включени защитени територии с променен статут, те ще бъдат извадени", заяви Мирослав Найденов.
Всички инвестиционни намерения и проекти на устройствени планове ще бъдат публикувани предварително. Ще бъде разширен кръгът на лицата, които може да обжалват издадените разрешителни за строеж. В момента това могат да правят само съседите.