На Ивановден в Иваново (СНИМКИ)

Региони

07-01-2013, 14:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В русенското село отбелязват празника с хора, кебапчета и вино

Двоен празник отбелязват част от жителите на русенското село Иваново. 23 Ивановци и 19 Иванки имат имен ден заедно с населеното място, където живеят.

В селото все още спазват старата традиция на този ден младите коледари да ходят на реката и да къпят Царя на коледарите. Тази година това бе именникът Ивайло Ангелов, който почерпи с червено вино своята дружина на брега на река Русенски Лом.

За да се повеселят, хората от Иваново се събраха днес в центъра на селото, където се раздаваха безплатно кебапчета и вино. Поздравления за празника поднесоха областният управител Стефко Бурджиев, депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова и кметът на общината Георги Миланов.

Празничен водосвет отслужи отец Петър, след което всички заедно се хванаха на хорото.

Версиите за произхода на името на Иваново са три, но никой не знае коя е най-достоверната.
Едната е свързана с цар Иван Асен II и патриархът Йоаким Първи. Когато първият търновски патриарх е напуснал Атон, се е заселил в тези земи. Изсякъл е килия в скалните църкви и е започнал да води отшелнически живот.

Царят е научил за праведния му живот и е пристигнал на място, за да го дари със злато. Другата версия е, че носи името на Иван Александър, който е ктитор на една от скалните църкви. Третата версия, че Иваново носи името на румънския чифликчия Иван Кузма и до 1920 г. се е наричало Иван чифлик.