"Дюнигейт" повлича забрана за строежи върху дюни

Преди това бистрят какво е това дюни и имат ли те почва у нас

Строителният министър Лиляна Павлова обяви след среща с премиера Бойко Борисов и представители на екоорганизации, че ще бъдат внесени законодателни промени, с които да се забрани строителството върху дюни, независимо дали са частни или държавни.

В тези промени ще се прецизира дефиницията на това - какво са дюни. Промени ще има и в Закона за горите, стана ясно още след срещата, на която присъстваха и министърът на земеделието Мирослав Найденов и екоминистърката Нона Караджова.

Освен проверката на станалата вече скандална сделка в Несебър и издаденото разрешение за строеж на терена от 29 дка, сред темите на разговор бяха и готвените промени в Закона за горите, Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с цел да не се допускат подобни сделки и строежи.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че заради "Дюнигейт" си тръгва шефът на Агенцията по горите Бисер Дачев, защото, когато е прочел за Несебър е бил длъжен да провери за какво става въпрос.

Министър-председателят посочи, че когато има виновен, той бива или уволняван, или даван на прокурор.

Бойко Борисов обяви, че предлага на ГЕРБ да направят анкетна комисия, в която да се разгледат всички сделки от 2003 г. досега.

"В тази комисия да има само един представител на ГЕРБ, всички други да са от другите партии, но да бъдат отворени и тази комисия да работи под наблюдението на медиите и НПО", заръча премиерът.