Софийската Топлофикация страда от липса на инвестиции

Мисия София

07-01-2013, 12:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

БЕХ може да придобие миноритарен пакет от акциите

Топлофикация-София страда от липса на инвестиции и ниска събираемост.

Това заяви икономическият министър Делян Добрев.

Обсъждаме няколко идеи за Топлофикация София и една от тях е срещу част от задълженията на топлофикационното дружество, БЕХ да придобие миноритарен дял от него, каза той.

Целта не е да се промени собствеността на Топлофикация София, подчерта министърът. Според него, сама по себе си промяната на собствеността няма да донесе никакъв съществен резултат.

Целта е да се осигурят допълнителни средства за когенерации и инвестиции в Топлофикация София, защото тя страда от липса на инвестиции, както страда и от ниска събираемост, допълни още министър Добрев.

Задълженията на „Топлофикация - София” са натрупани в годините между 2007 и 2009-а, заяви пък столичният кмет Йорданка Фандъкова. Това са основно задълженията към Българския енергиен холдинг - БЕХ, когато „Топлофикация” се прехвърляше от държавата в общината. Най-големите задължения бяха натрупани именно по времето, когато беше държавна, при предишното правителство, така че откакто Столична община придоби 100% от собствеността, задачата беше да спрат да се трупат дългове.

„Трябва да се вземе решение - по какъв начин тези огромни дългове, с които получихме „Топлофикация”, над 400 милиона лева, да могат да се разплащат”, добави кметът.