Камерън спъва българите, мераклии за работа на Острова

Премиерът се страхува, че нашенци ще опоскат социалната им система

Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че правителството му ще обсъди как да попречи на емигрантите от Европейския съюз (ЕС) да се възползват от щедрите социални помощи във Великобритания.

Обществото на Острова се опасява, че мигранти от Румъния и България могат да "залеят" страната през идната година, когато преходните споразумения с двете страни изтекат, коментира "Хъфингтън Поуст".

По тази причина в интервю за Би Би Си министър-председателят съобщи, че министрите му ще проучат как да попречат на мигрантите от Евросъюза да се възползват от безплатното здравеопазване в страната и да получават социални помощи.

"Една от основните причини да бъдеш член на ЕС са т. нар. ключови свободи – свободното движение на хора, стоки и услуги. Но вече бяха налагани ограничения на движението на хора, ако имате, например, извънредна ситуация", посочи Камерън.

"Трябва ли да търсим аргументи за това да бъде по-трудно за хората, които идват във Великобритания, да получават социални помощи? Честно казано, да, трябва. Има области в свободното движение на хората, които може да поискаме да променим. Но те трябва да бъдат прегледани внимателно", застрахова се премиерът.