Седми реактор в "Козлодуй" ще има, убеден е Борисов

Премиерът пак призова симпатизантите на ГЕРБ да гласуват с "не" на референдума

"Ние сме за седми реактор, за изграждането на мощностите в АЕЦ "Козлодуй". Защото там е мястото, където цял свят знае, че има ядрена централа, има над 1000 инженери, специалисти, ядрени хранилища, изградена инфраструктура. Така приключваме драмата да търсим 20 и кусур милиарда лева за ядрена централа", обяви пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.

Той посочи, че АЕЦ "Козлодуй" се експлоатира както трябва.

"Имаме добри отношения с Русия. Новият седми реактор е 2+, с малки подобрения. Няма никаква драма, ако ние не си създаваме такава", каза Бойко Борисов.

"За да няма объркване, за този референдум категорично отговорът трябва да е "не" за тези, които симпатизират на ГЕРБ", повтори още веднъж неделният си призив премиерът.

Според него Сергей Станишев умишлено не е подписал договора за строежа на "Белене".

"Това са абсолютно грешно похарчени пари за референдума. Станишев от 2006 до 2009 г. не го е подписал. Умишлено не го е подписал. Това е поредният му път, когато иска да замаже на очите на своите симпатизанти. Той имаше наглостта да се оправдае, че не той подписвал за "Белене", а шефът на НЕК, което по смисъла на закона е така. То и ние сега не подписваме, а НЕК, но се подписва това, което се взема като политическо решение", каза Борисов.

"Никога не съм обръщал палачинката, опитах се да постигна нещо, за което българският законодател е дал милиарди и кусур, като видях, че това е провалено. Палачинките ги обръща Станишев, той 4 г. е имал възможност да строи, да подпише и да строи", отвърна задочно Борисов на лидера на БСП и даде за пример "друг абсолютно грешен проект" на Тройната коалиция - Цанков камък. "80 мегавата за 1 млрд., но ние дадохме 100 млн. да го достроим, защото беше направена чашата на язовира", обясни премиерът.