Кои са шестте най-популярни диети за отслабване на новия век

Най-доброто от печата

07-01-2013, 06:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вие сте това, с което се храните

Полезни или не, ефективни или без резултат, понякога явно не е толкова от значение. Броят на диетите за отслабване продължава да се увеличава. Ту едни, ту други излизат на мода - особено ако "зад" тях стои и някое популярно лице.

По-долу ви предлагаме шест от плановете за отслабване, които поне засега се обертават като диетите на 21 век:

Вие сте това, с което се храните
Зад нея стои: Джилиан Маккейт

Как “работи” тази диета? “Добрите” карбохидрати, като кафявия ориз и хляб от непресято зърно или паста са включени, както и “добрите” мазнини (известни като ненаситени мастни киселини) като тези, които се съдържат в ядките, семената, рибата и авокадото. Те са много важни, тъй като “разбиват” други видове мазнини, които иначе биха се натрупали в организма.

Какво казват критиците: “Това, което най-много ме подразни е грубият й и назидателен тон...Според моето професионално виждане, всеки, който реши да следва съветите й дословно ще бъде перманентно гладен, абсолютно отчаян и най-вероятно ще страда от постоянно стомашно разстройство”, казва един известен биохимик.

Фенове на диетата: Гуинет Полтроу, Мадона, Кери Катона

Диетата на Аткинс
Зад нея стои: Робърт Аткинс 
Как “работи” тази диета? Д-р Аткинс смята, че твърде много карбохидрати карат тялото да произвежда твърде много инсулин и това, на свой ред, предизвиква чувство на глад и от там...натрупване на килограми. Неговата диета позволява само между 15-60гр. карбохидрати дневно, включително паста, хляб и плодове, но той окуражава употребата на протеини и мазнини. Диетата работи на принципа, че редуцирайки храните с високо съдържание на карбохидрати, метаболизмът може да бъде подобрен и така да се намали теглото.

Какво казват критиците: Д-р Аткинс е бил патологично дебел, когато е починал. Диетоложката д-р Сюзан Джеб осъжда диетата като “безсмислица и псевдо-наука”. Здравната психоложка д-р Джейн Огден описва привържениците на диетата като “наивници”.

Фенове на диетата: Рене Зелуегер, Роби Уилямс.

Диетата South Beach (Южен бряг)
Зад нея стои Д-р Артур Агатстон

който казва: “Забравете за нискокарбохидратните и нискомаслените храни и мислете за “правилно”-карбохидратните и “правилно”-маслените”

Как “работи” тази диета? Принципът е – колкото човек е по-дебел, толкова рискът да стане резистентен към инсулина се увеличава. 

Страничният ефект от това е, че тялото складира повече мазнини, особено около корема, задните части и бедрата. Диетата разчита на “правилните” карбохидрати (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни) и на ограничения прием на “лоши” карбохидрати (кексове, бисквити и др).

Какво казват критиците: Хората, които избягват карбохидрати често установяват значително намаляване на теглото в началото на диетата, но тя има диуретичен ефект и вероятно става въпрос за загуба на течности, не на мазнини.
Фенове на диетата: Никол Кидман

Диетата на Хей
Зад нея стои: д-р Уилям Хей

Как “работи” тази диета? Основната причина за много здравословни проблеми е неправилното състояние на химическите вещества в тялото. Д-р Хей класифицира храните в три вида (протеини, неутрални и скорбяла/нишестета), според начина им на ефективно усвояване. Смесването на протеини и карбохидратни нишестета в едно хранене например, означава, че те няма да бъдат напълно усвоени, което води до натрупване на токсини и тегло.

Зеленчуците и плодовете съставляват голяма част от диетата, но плодовете трябва да се консумират самостоятелно.

Какво казват критиците: Нищо особено. Само от един университет казват, че след проучване не са намерени научни доказателства или причини да се вярва, че карбохидратите и протеините се “бият”, ако се консумират заедно.

Фенове на диетата: Лиз Хърли, Катрин Зита-Джонс.

Диетата GI (джи-ай)
Зад нея стои: Тя се ражда през 2004 г. като клинично изследване, когато д-р Дейвид Дженкинс от университета на Торонто е забелязал ефекта от различните видове карбохидрати върху пациенти с диабет.

Как “работи” тази диета? GI идва от “гликемичен индекс” - скала от 1 до 100, която описва скоростта, с която усвояваме карбохидратите. Храни с нисък GI, като овесена каша и червено цвекло, отделят глюкозата бавно и плавно. Храни с висок GI правят бърз “удар” и карат тялото да отделя инсулин, който после превръща излишната глюкоза в мазнини.

Какво казват критиците: Почти нищо. Медицинската индустрия смята диетата GI за една от малкото, в които има здрав смисъл и един от най-здравословните хранителни режими.

Фенове на диетата: Кайли Миноуг

Диета “Зоната”
Зад нея стои: диетологът д-р Бари Сиърс

Как “работи” тази диета? Стриктен режим с намален прием на фибри и карбохидрати. Сиърс вярва, че с регулирането на инсулина, се максимализира загубата на мазнини и се намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Една от най-сложните диети, тя разчита на съотношение: 40% протеини, 30% карбохидрати и 30% мазнини.

Какво казват критиците: Трябва да направите 6 сложни хранения на ден, така че дори в Холивуд, където първоначално стана голям хит сред звездите и тези, които не правят нищо по цял ден, тя се задържа на дневен ред за кратко.

Фенове на диетата: Дженифър Анистън.