Асад проговори след 7 месеца: Терористите искат да разкъсат страната

Свят

06-01-2013, 14:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Конфликтът е между "родината и нейните неприятели, между народа и неговите убийци", подчерта той

За първи път след близо 7 месеца сирийският президент Башар Асад произнесе дълга реч пред граждани на страната в Дома на културата и изкуствата в Дамаск, предадоха световните агенции.

Тя бе излъчена на живо и често прекъсвана според сирийската държавна телевизия от продължителни аплодисменти на неговите поддръжници.

В изказването си Асад посочи, че кървавият конфликт в Сирия не противопоставя режима на опозицията, а Сирия на нейните неприятели, които по думите му желаят тя да бъде разпокъсана.

Конфликтът е между "родината и нейните неприятели, между народа и неговите убийци", подчерта Асад.

Той призова за национален диалог, след края на военните операции и изрази съжаление, че не е намерил партньор за политическо решение.

Според данните огласени в ООН, вътрешният конфликт в Сирия е взел близо 60 000 жертви от 15 март 2011 до 30 ноември 2012 г. Към 5 милиона жители на Сирия се нуждаят спешно от хуманитарна помощ.

Други над половин милион са намерили спасение от насилието в съседните Ливан, Турция и Йордания и дори Северна Африка.

В своето изказване Асад предложи план за поетапно разрешаване на кризата, който включва създаването на ново правителство и обявяването на всеобща амнистия след провеждането на конференция на националния диалог.

"В рамките на първия етап за излизане от кризата другите държави трябва да поемат задължението да прекратят финансовата помощ за терористите. На втория етап трябва да се свика правителствена конференция на националния диалог. На третия етап трябва да се създаде ново правителство и да се обяви всеобща амнистия", посочи Асад в днешното си обръщение към сирийския народ относно ситуацията в страната.