Нямам съмнения за Цацаров, уверен е президентът

Той тръгва с висока степен на обществено доверие, отчете Плевнелиев

Нямах никакви съмнения за подписването на указа за Сотир Цацаров, обяви президентът Росен Плевнелиев, който присъства на традиционния водосвет на бойните знамена на Богоявление.

Както е известно Сотир Цацаров беше избран за главен прокурор на 20 декември 2012 г., а на 21 декември президентът издаде указ за назначаването му. Цацаров ще положи клетва като главен прокурор в четвъртък на 10 януари.

"Самият акт на гласуването във Висшия съдебен съвет беше повече от категоричен. Г-н Цацаров тръгва с висока степен на обществено и институционално доверие и аз му пожелавам успех", каза президентът Плевнелиев.

Той изрази мнение, че не е имало нарушения при самия избор на главен прокурор.

"Самият аз се запознах с правилата; те казват, че всеки член на Висшия съдебен съвет може да гласува само веднъж. След като 18 члена на ВСС вече са използвали своя глас, мисля, че правилата категорично и точно посочват, че останалите, както и да гласуват, ние вече имаме мнозинство", аргументира се държавният глава.

Той отново коментира и новогодишното си обръщение, като отново отказа да определи станалото като гаф.

"Учуден съм от това – как може толкова лесно да подменим съдържанието на едни смислени послания", обърна се Плевнелиев към журналистите.

"Притеснен съм от това, че много лесно и бързо беше посочено, че това е гаф на Плевнелиев. Притеснен съм от това, че много хора не си зададоха елементарния въпрос – президентът ли е техник, който стои зад един компютър и сглобява някакви снимки и кадри", попита още Росен Плевнелиев.

Той определи новогодишната си реч като "много съдържателна и хубава" и благодари на всички българи, които „се обадиха, пращаха смс-и и имейли и писма в подкрепа”.