Ледената Тунджа не спря мъжкото хоро

Общество

06-01-2013, 10:03

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ледената Тунджа не спря мъжкото хоро

В Калофер спазиха традицията и играха хоро в реката за Богоявление

Прочутото мъжко хоро в Калофер, водено лично от кмета Румен Стоянов, под звуците на гайди и с най-малкия участник в хорото Валентин Анастасов на 6 години, влезе в студените води на река Тунджа тази сутрин.

"Празнуваме Ботев, Богоявление и всичко правим, за да задържим този празник. Духът на Исус, така както го празнуваме. Двата празника се свързват, единият свършва и после почва другият", отбеляза кметът на града Румен Стоянов.

Откакто се помня, от малък, все така се прави бент на това място. Правихме го няколко години по-отгоре, по-отдолу, ама това си е най-святото място, заяви Лазар Драгоев, един от хората, които правят бента за Мъжкото хоро в Калофер.

"По едно време ни гонеха, 66 - 67-ма година ни гонеха, заради религията, идваха бутаха ни бента, намаляваха ни поведението, милицията идваше, тогава бентът се правеше по цяла нощ. Тогава заради религия, понеже на 6-ти е роден Ботев, решиха да бъде моржуване и купа да се хвърля, само и само да не е кръст. Тогава религията много я гонеха", продължи с разказа си Драгоев.

По думите му хвърлянето в ледените води доказва мъжествеността, а който се е хвърлил - не се е разболял.

„Тук е свято място, светена е водата – хвърлят кръста, освещава се. Мераклиите са много. Миналата година бяха сто човека, тази година, защото е празник, почивен ден имаше 200, 300 човека. От цяла България идват, от Бургас, от Варна – такива са традициите в Калофер, това е градът с най-много обичаи”, казва Драгоев и добавя: "Ботев е нашият гений на града – така си го знаем, така си го поддържаме до ден днешен".

Според легендата Калофер е основан през 1533 година. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, "владеели" тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила Султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер.

През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен "Алтън Калофер" - Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 г., когато са избити и всички мъже и градът е разрушен.

На 6 януари обаче се отбелязва и 165 години от рождението на Ботев. Той е роден на 25 декември 1847 г. (нов стил - 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. И тази годишнина от рождението му по особен начин се отразява тази година на празненствата в Калофер.