Нападнаха ни шарки и магарешка кашлица

Най-доброто от печата

06-01-2013, 08:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Само във Варна за първите 3 дни на 2013-а варицела са пипнали 84 деца

Нападнаха ни шарки и магарешка кашлица, съобщиха за "Труд" от Министерството на здравеопазването. Оказва се, че варицелата и скарлатината през миналата година са повалили на легло 30 442 българи, което е с близо 1000 души повече от предходната, показват данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

Атаката на шарките обаче продължава и тази година. Само във Варна, и то за първите 3 дни на 2013-а варицела са пипнали 84 деца, а от 1-ви до 3 януари на 2012-а те са били едва 15.
"Сега е сезонът на шарките, той ще продължи до март-април", коментира д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Той добави, че наскоро дошло предложение от организации държавата да плаща за задължителна ваксина срещу варицела (б.р. - срещу скарлатината няма), както е в САЩ и 8 европейски държави.

"Само че в огромния процент от случаите тя преминава доброкачествено, затова не си заслужава за няколко души на всеки милион да се инвестират сериозни суми", добави д-р Кунчев.
Варицелата в момента се хваща масово сред децата в градините и яслите, защото бързо и лесно се предава по въздушно-капков път.
Коклюшът или магарешка кашлица пък е разболяла 101 българи през миналата година, което е 2 пъти повече от 2011-а. Семейни доктори от София разказаха, че все по-често тя се наблюдава при кърмачета, особено в последните дни. При някои се стигало и до усложнения, каквато е бронхопневмонията.