НАТО ще разположи ракети "Пейтриът" в Турция

Свят

05-01-2013, 10:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Турция е поискала от алианса ракетите като предпазна мярка срещу Сирия

Американската армия съобщи, че е започнала в петък операцията по разполагане на ракетите Пейтриът земя-въздух на НАТО. Те са предназначени да защитават Турция срещу евентуална сирийска заплаха.

"Американски военни и американско оборудване пристигнаха във военната база Инджирлик, в Турция, за да осигурят разполагането на батареите с ракети Пейтриът на НАТО, поискани от Турция", съобщи командването на въоръжените сили на САЩ в Европа, базирано в Германия.

Ракетите Пейтриът няма да могат да заработят веднага. Американската армия уточнява, че около 400 военни и допълнително американско оборудване ще бъдат пратени със самолет към Турция в идните дни. Още оборудване ще бъде пратено по вода и ще пристигне в Турция по-късно този месец.

В мисията за разполагане на ракетите Пейтриът участват освен САЩ, Холандия и Германия. Всяка една от тези страни ще отговаря за по две батареи ракети и ще прати към тях по 400 военни. Батареите ще бъдат разгърнати в Южна Турция по искане на Анкара, която е член на алианса.

След като през октомври м.г. серия от сирийски минометен обстрел отне живота на петима цивилни в турски села, близко до границата със Сирия, Турция започна преговори с НАТО за помощ.

Ракетите земя-въздух Пейтриът могат да прехванат и унищожат по време на полет тактически балистични ракети, ракети круз и самолети, твърди компанията Локхийд Мартин, която ги произвежда.

Германските и холандските ракети се очаква да бъдат натоварени на кораби в европейски пристанища следващата седмица,но ще отнеме няколко седмици, докато те пристигнат в Турция. Малък екип от германски и холандски военни ще долети в Турция в началото на следващата седмица, за да подготви почвата за разполагането на германските и холандските батареи и на обслужващите ги военни.

Ракетите ще бъдат разположени до три турски града. Холандските ще бъдат край Адана, четвъртия по големина турски град, който е на около 100 км от сирийската граница. Там е именно базата Инджирлик, която ползват американците. САЩ ще разположи батареите си край Газиантеп, град с 1,5 милиона население, който е на около 60 км от сирийската граница. Германските ракети ще бъдат пратени в град Кахраманмараш, който е северно от Газиантеп и има около половин милион жители. Той е на около 150км от сирийската граница.

Пейтриът бяха разполагани вече на два пъти в Турция - през 1991 г. и през 2003г. по време на войната в Залива и на началото на войната в Ирак. Решението за разполагане на ракети Пейтриът в Турция беше одобрено от министрите на външните работи на страните от алианса в началото на декември. Сирия, Иран и Русия го разкритикуваха.