Русия е велика демокрация, възкликна Депардийо

Актьорът и Москва се хвалят взаимно, докато Париж твърди, че поведението му е "подло"

Актьорът Жерар Депардийо приветства решението на Русия да му даде гражданство, предаде ВВС.

В отворено писмо, той каза, че обича Русия и я определя като "голяма демокрация".

Депардийо обяви наскоро, че ще се откаже от френския си паспорт в знак на протест срещу плановете на правителството да увеличи данъците за богатите французи - до 75 на сто дан от всички доходи над един милион евро.

Вчера в Москва лично президентът Владимир Путин подписа постановлението за предоставяне на руско гражданство на актьора.

През декември Путин заяви, че ще е щастлив да приветства звездата в новата му страна.

"Ако той иска руски паспорт, има го", каза Путин.

Френският министър-председател пък определи решението на Депардийо като "подло".
В писмото, излъчено в четвъртък по руския тв канал Pervyi Kanal, Депардийо каза: "Аз подадох молба за паспорт и съм доволен, че тя е била приета. Обичам вашата Русия - хората ѝ, историята, авторите. Обичам вашата култура, интелигенцията."

Той каза, че е разговарял с френския президент Франсоа Оланд и му е казал, че Русия е "велика демокрация, а не страна, в която министър-председателят нарича един от своите граждани подлец".

Депардийо, който бе описан от Путин като успешен бизнесмен и приятел, е развил тесни връзки с Русия, която има 13% плосък данък върху доходите на физическите лица.

В момента актьорът се появява в реклама за кредитна карта на банката Sovietsky.
През 2011 г. Депардийо изигра главната роля във филма Распутин, френско-руска продукция за живота на ексцентричния монах Григорий Распутин.
Депардийо също помогна за набирането на средства за детска болница в Санкт Петербург.