И ГЕРБ ударно сключва порочни сделки с държавни земи

Най-доброто от печата

04-01-2013, 06:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Земеделското министерство нямало как да откаже на инвеститор, пожелал да си купи имот от горския фонд

Клетвите на ГЕРБ за прекратяване на порочните практики при разпореждане с имоти от горския фонд, характерни за управлението на тройната коалиция, се оказаха кухи. Въпреки мораториума върху заменките на гори в стил "кон за кокошка" правителството на Бойко Борисов е позволило да бъдат приключени не по-малко порочни сделки за директно закупуване на бивши горски терени.

Терените са продавани без търг на конкретни заинтересовани лица, които са предявили претенции към тях и са платили такса за изключването им от горски фонд. По тази схема са продадени на ниски цени и 29-те декара дюни в Несебър, показа проверка на "Сега". Димитър Петров, тъст на шефа на футболния съюз Борислав Михайлов, плати за тях 581 212 лв., а на следващия ден ги продаде за 4 млн. лв. на фирма, близка до кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев.

Скандалната възможност за продаване на бивши горски масиви на заинтересовани лица е съществувала в закона за горите от 2003 г. Вместо да запушат тази пробойна, в новия закон за горите, приет през 2011 г., управляващите от ГЕРБ са решили всички подобни процедури, стартирали при тройната коалиция, да бъдат приключени. Така всеки, пожелал да има гора, е получил възможност да си я закупи, без да има никаква конкуренция. Според Симеон Главчев, съветник на земеделския министър, Законът за горите бил такъв, че не може да се откаже на инвеститор покупка на имот от държавния горски фонд, ако той представи всички необходими документи.

Земеделското министерство вчера отказа конкретен отговор на настойчивия въпрос на "Сега" имало ли е търг за имота в Несебър и в крайна сметка на какво законово основание е извършена самата продажба. След проверка в Агенцията за приватизация и областната управа в Бургас, които също имат право да се разпореждат с имоти частна държавна собственост, се оказа, че имотът не е минавал през тях и е продаден от самото земеделско министерство, без конкурсна процедура. Според източници на "Сега" от агроведомството са се позовали именно на приетите през 2011 г. законови разпоредби, които благославят приключването на този тип сделки. 

Земеделският министър Мирослав Найденов вчера също се оправда с нормативната уредба, която не му позволявала да спре сделките, като спести факта, че законът е гласуван в този вид именно по негово предложение. Според него общият брой на заварените случаи по подобие на този в Несебър е над 3000. Той обаче е доволен, че тези сделки са били временно спрени до промяна на наредбата, в която са регламентирани по-високи цени за продажба на бивши горски масиви. Не е ясно колко от тях са приключени, в какви срокове и дали има двоен аршин при третирането на заварените случаи. 3 години след като обяви борбата с тези афери за топ приоритет, ГЕРБ все още не е обявил публично за колко случая става дума и къде, нито е направил публичен регистър на терените и сделките. И сега обаче обеща да променя законите, за да въведе ред.

Найденов вчера се опита да докаже и че цената по сделката, сключена с Димитър Петров, не е ниска. "Общо за имота са платени 1 141 849 лв. - 405 479 такса за изключване от горски фонд, 7530 лв. за компенсационно залесяване и самата цена по сделката", изтъкна министърът. И така цената на имота на квадратен метър продължава да е ниска - 40 лв. на кв.м. Според Найденов цената по сделката не трябва да се сравнява и с последвалата ден по-късно препродажба, защото вече не се продавало само земя, а и готов инвестиционен проект с разрешение на строителство. Министърът обаче явно забравя, че земята е препродадена на 28 ноември 2012 г., а разрешението за строеж е от 21 декември. От министерството се хвалят и със завишената данъчна оценка на имота. Първоначално представеното удостоверение за данъчна оценка през юни 2009 г. е за 11 320 лв., а след нашата намеса новата данъчна оценка вече е 540 729 лв., доволни са от екипа на Найденов.

Дни след началото на скандала продължава да е мистерия и как дюните са били обявени за урбанизирана територия, върху която може да се строи. Теренът отстои на 100 метра от брега и попада на първа линия на морето, където строителството е изрично забранено. В тази защитена местност крайният купувач на имота - "Сле груп", възнамерява да строи 122 жилищни сгради. Инвестиционното намерение е обявено на 17 декември за информация на обществеността, 4 дни преди да получи строително разрешение.

Мистерията ще се опита лично да разсее днес земеделският министър, който пристига в Несебър. Още вчера обаче той вече нямаше съмнение, че това са дюни. "Няма спор в самата комисия, че очевидно става въпрос за такива образувания. Но ще се провери кой през 2007-2008 г. ги направи недюни", коментира Найденов. Премиерът очаква доклад по случая на бюрото си до 14 януари.

Междувременно от Коалиция "За да остане природа в България" обявиха случая с недюните за показателен. "Налице е пълният набор от нарушения и практики, които бяха използвани, за да се застрои българската природа и унищожи Черноморието. Благодарение на липсата на графична информация, административните органи трудно могат да идентифицират всички морски плажове, лагуни, езера, и дюни, които по закон са публична собственост и не могат да се продават", допълват от организацията. "Случаят не е изключение, имам сигнали за застрояването на дюни в Приморско, около къмпинг Оазис и отново в Несебър, но още проверявам информацията", коментира и Тома Белев. Нови разкрития обещава и сайтът "Биволъ", който извади финансовите параметри на двете сделки в Несебър. Вчера той пусна данни за подобна продажба на земеделското министерство, отново в Несебър.
АНАЛОГИЧЕН СЛУЧАЙ
На 19 ноември 2010 г. Министерството на земеделието продава терен от близо 9 дка на фирмата "Крим 2002" за 316 666 лв., което е по 35 лв. на кв/м. Фирмата е собственост на Огнян Стефанов и Илиян Балабанов. Близо година по-късно - на 20 септември 2011 г., "Крим 2002" продава същия терен на тройно по-висока цена на "Форт Нокс" за 900 000 лв. Собственици на "Форт нокс" са Георги Иванов, украинецът с български паспорт Станислав Пархоменко и фирма "Вариант София" на Владимир и Игор Кукой, показва разследване на "Биволъ". Според публикацията в момента в този имот има красива гора. И двете фирми се сочат за близки до управляващите.
КОЙ Е ПО-ПО-НАЙ
Лошата слава на тройната коалиция за някои от най-скандалните сделки с държавна земя не попречи на БСП първи да вземат отношение по случая в Несебър. Илияна Йотова поиска премиерът Борисов незабавно да вземе оставката на Мирослав Найденов и обяви, че получават от структурите си сигнали как ГЕРБ продава държавата на безценица, за да купи предстоящите избори.

Земеделският министър с готовност отвърна на атаката, въпреки че е затънал в аналогични скандали. "Мините избухват днес, но са заложени по време на управлението на партията на г-жа Йотова", коментира той пред "Фокус". Преди Йотова да иска оставката на Найденов е трябвало да поиска оставката на земеделския министър по времето на Тройната коалиция, включи се и премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.