Силен вятър утре, жълт код в 14 области

Общество

03-01-2013, 20:48

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-засегната ще бъде Северна България

Жълт код е обявен в 14 области на Северна България заради силен вятър, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Шуменска, Русенска, Разградска, Силистренска, Добричка и Варненска. За останалата част на страната обявеният код е зелен.
През деня ще духа силен запад-северозападен вятър. Скоростта на вятъра ще бъде 14-18 м/сек и пориви до 22 м/сек в областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Габровска и Великотърновска. Силен запад-северозападен вятър със средна скорост 12-18 м/сек ще духа в областите Русенска, Търговищка, Шуменска, Разградска, Силистренска, Добричка и Варненска.

Облачността над страната ще е променлива, по-често значителна. До вечерта на отделни места в Северна България ще превали слаб дъжд. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, в София около минус 2°. Максималните температури ще бъдат между 4° и 9°, в София около 4°. Над планините облачността ще бъде по-често значителна. По-късно през деня на отделни места, главно по старопланинското било, ще превали съвсем слаб сняг. Северозападният вятър ще се усили още. Ще бъде бурен, особено по откритите и високи части. По Черноморието облачността ще бъде променлива. Ще духа умерен западен вятър.

Времето е потенциално опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.