Библиотекарка изигра имотната мафия

Най-доброто от печата

03-01-2013, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Опитали се да и откраднат етаж от къща в София

Пенсионирана библиотекарка от София е успяла да изиграе една от сочените за най-добре организирани банди за имотни измами. Това стана ясно след вчерашното заседание в Софийския районен съд, в което потърпевшата Еленка Дечева разказа с подробности как е щяла да се раздели с етажа си от къща в центъра на София с площ от 300 квадрата.

Четири години след неуспешния опит да й откраднат жилището пред съда са изправени адвокатката Силвия Илиева - Сиса Русата, секретарката й Катя Игнатова и Адриан Иванов. Според МВР и прокуратурата мозъкът в триото е била Илиева, която в момента излежава присъда от 3 години за ръководене на престъпна група за имотни измами.
Въпреки че е разследвана за десетки далавери с жилища, престъплението, за което Силвия беше доведена от сливенския затвор в съда, започнало да се разплита съвсем случайно след проявена съобразителност от 67-годишната библиотекарка Еленка Дечева.

Според показанията й на 15 септември на вратата й позвънила именно Илиева, която обаче се представила с името Иванова и обяснила, че е социална работничка. Казала, че на възрастната жена се полагат помощи.

"Не се усъмних, защото и преди са ми давали. Аз отглеждам сама двете си внучета защото дъщеря ми почина през 2004 г. Живеем с пенсиите на трима ни", разказа Дечева. Заподозряната я помолила да си напише трите имена и да се подпише, без да знае, че тази информация по-късно щяла да бъде използвана за изготвяне на фалшиво пълномощно.

Няколко дни след първата среща адвокатката отново дошла и поискала копие от личната карта на Еленка и копие от нотариалния акт на имота, в който живее. Били нужни, за да получи парите. Дала й и 50 лева, като обяснила, че това е първата част от помощите, а библиотекарката си дала личната карта.

Еленка останала доволна, защото с петдесетте лева купила учебници на внуците си, но у нея останало съмнение, тъй като срещу парите Илиева не й дала никакъв документ. Затова на следващия ден възрастната жена се обадила в социалната служба, за да провери дали там работи служителка с фамилия Иванова. Отговорът обаче бил отрицателен. Тогава жената се свързала с кварталния инспектор в Четвърто РПУ, който я посъветвал веднага да си смени личната карта и да анулира старата.

"Направих го и мислех, че с това всичко е приключило", спомни си Еленка пред съда вчера. През 2009 г. обаче с нея се свързал служител от Главна дирекция "Национална полиция" и поискал среща с жената. Оказало се, че въпреки взетите мерки за сигурност измамниците направили опит да прехвърлят жилището, а разследващите от Икономическа полиция успели да тръгнат по следите им.

Полицаите установили, че опитът за изповядване на сделка с фалшиво пълномощно станал при нотариус Ивайло Иванов в Перник. Продажбата пропаднала, защото той проверил картата, която се оказала изтекла. Докато съобщи в МВР за опита за измама, продавачите и купувачът, които били подставени лица, изчезнали.

Това обаче не отказало измамниците. За техен лош късмет обаче в деня, в който полицаят посетил Еленка за снемане на обяснение, телефонът на библиотекарката звъннал. Обаждала се жена от служба "Регулация и кадастър", за да я уведоми, че от името на Дечева е поискана скица на имота й. Опитният служител на Икономическа полиция бързо се досетил, че документът е поискан от хора на измамниците. Затова било взето решение скицата да бъде издадена, но хората, които се явят да я получат, да бъдат задържани.

"Направи ми впечатление, че човекът, който взе документа, беше напрегнат и трепереше, няколко пъти го изпусна", разказа вчера участник в акцията по задържането. Когато заподозреният чул: "Полиция, не мърдай!", хукнал да бяга, но бил пресрещнат от друг полицай и след боричкане бил задържан.

Шофьорът на заподозрените: "Взимай каквото имам в джобовете и да забравим. Айде бе, бате, взимай каквото имам в джобовете и да забравим за случая". Това казал при задържането си Методи Йорданов.

Той бил човекът, който закарал подставеното лице Ивайло Борисов да вземе скицата на имота от служба "Регулация и кадастър". Методи също е разследван за имотни измами и дори за убийство, но в случая бил само шофьор. След като бил заловен, той се съгласил да даде показания срещу групата на Илиева и в момента е свидетел по процеса.