На колко години идва старостта?

Животът

02-01-2013, 20:58

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тези, които живеят под наем, смятат, че старостта започва пет години по-рано в сравнение с тези, които имат собствен дом

Старостта започва на 59 години 2 месеца и 2 седмици. Това показват резултатите от проучване, поръчано от британското министерство на труда и пенсиите, съобщава вестник „Дейли телеграф“.

Това е средностатистическото възприятие за началото на старостта, съдейки по отговорите на анкетираните участници.

Проучването е обхванало 2162 британци над 16-годишна възраст. След анализа на получената информация изследователите са стигнали до извода, че възприемането на старостта варира според възрастта, пола и факта дали анкетираните работят или не.

Хората престават да се чувстват млади малко след като навършат 40 - на 40 години, осем месеца и две седмици. При мъжете това става по-рано - на 38 години и половина, а при жените на 42 години и девет месеца.

Жените мислят, че старостта започва на 60 години, четири месеца и две седмици, докато според мъжете тя започва на 58 години, пише az-jenata.bg. Вероятно разминаването се дължи на факта, че животът на силния пол е по-кратък.

Ненавършилите 50 години са убедени, че старостта започва много рано - още на 46 години. Но за тези над 50-годишна възраст тя настъпва на 62 години и половина.

Според младежите от 16 до 24 години средната възраст настъпва на 32. Навършилите 80 пък казват, че при тях тя е започнала на 52 години.

За усещането за старост значение имат и социални фактори. Тези, които живеят под наем, смятат, че старостта започва пет години по-рано в сравнение с тези, които имат собствен дом. А за безработните старостта започва цели девет години по-рано, отколкото за работещите.