Тайните на Нова Зеландия

Свят

02-01-2013, 19:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Какво крие екзотичната страна - бомби, истории, НЛО...

Проект за създаване на "бомба цунами" през Втората световна война и най-официални доклади за наблюдения на неидентифицирани летящи обекти (НЛО): новозеландските архиви крият находки, "изровени" от един писател-журналист.

Рей Уару се заровил в най-различни документи, достъпни за обществеността и заемащи стотина километра рафтове в Новозеландския архив в Уелингтън.

"В началото изглеждаше непосилно - бях решил, че искам да разгледам най-важните документи: Договора от Уайтанги (основополагащия документ на Нова Зеландия), Декларацията за независимост, петицията за избирателно право на жените и още няколко подобни неща", разказва той. "Но след като веднъж си заровиш носа в папките, една история води към друга и аз реших просто да следвам своя нюх", казва авторът, който разказва за находките си в книгата "Тайни и съкровища".

Наред с известните исторически документи - сред които писмото на изследователя Джеймс Кук преди последното му пътуване - архивите съдържат и описания на проекти, които са най-малкото странни.

През 1944 г. Съединените щати и Нова Зеландия решават да създадат "бомба цунами" - свръхсекретен проект, наречен "Project Seal". Представител на ВМС на САЩ забелязал, че експлозии за разчистване на коралови масиви близо до островите в Тихия океан понякога предизвикват огромни вълни. Така се появила идеята за "бомба цунами". След тестове в открито море северно от Оклънд, учените стигнали до заключението, че е възможно да се създаде такова оръжие. Те решили, че десет големи експлозии могат да породят цунами с височина десетина метра, което може да потопи малък крайбрежен град."Тази историята беше невероятна. Ако по нея направите филм за Джеймс Бонд, няма да повярвате. Но е било вярно", казва Рей Уару.

Той попаднал случайно не тези документи, защото били оставени на масата от специалист от архивите. Проектът бил изоставен в началото на 1945 г. въпреки успешните тестове. Уару има и други находки: стотици разкази за наблюдавани НЛО от пилоти и военни, надлежно събирани от министерството на отбраната. Повечето са за светлини в небето, но има скици на летящи чинии, нарисувани от очевидци, описания на извънземни с "фараонски маски" и на други странни същества. Най-прочутата история е за светлините, заснети от телевизионен екип през 1978 г. над крайбрежното градче Каикура на Южния остров. По-късно учените предлагат обяснения: те били отражения в небето на корабни светлини или се дължали на необичаен вид на планетата Венера.

Архивите разкриват тайни за радостите и скърбите на отдавна починали хора - документи за разводи отпреди много десетилетия, както и писма на млад войник до родителите му. "Има тонове документи, някои от които са много важни. Човек много бързо си дава сметка, че всеки къс хартия в даден момент води към конкретен човек", подчертава Рей Уару.