Пухкавите хора са уцелили правилните килограми

Животът

02-01-2013, 19:46

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Да си закръглен е най-здравословно

След подробен анализ на стотина предишни изследвания, американски учени установиха, че леко закръглените хора имат с 6 на сто по-нисък риск да умрат, в сравнение с мършавите или тези с нормално тегло.

 

Но това не трябва да успокоява тези, които страдат от прекомерно затлъстяване. Те все още са с 30 на сто по-висок риск от преждевременна смърт. Идеята, че леката закръгленост води до по-добро здраве, бе наречена "парадокс на надебеляването".

 

Според авторката на проучването Катрин Флигъл от Центъра за контрол и превенция на болестите в Хайътвил, щата Мериленд, парадоксът се дължи на факта, че "пухкавите" хора разполагат с повече резерви, на които да разчитат при заболяване през годините. Възможно е също при по-пълничките да е по-лесно да се открият и лекуват навреме проблемите, свързани с високото кръвно налягане и диабета, отколкото при слабите. Трета теория застъпва тезата, че гените на леко дебелите люде им помагат да превъзмогнат отрицателните последици от "свръхбагажа" им.

 

Проучването обхванало 91 предишни изследвания и включило милиони мъже и жени от всички части на планетата. То се фокусирало върху индекса на телесната маса на участниците в началото на изследването и на тяхното дълголетие.

 

Вечното правило за златната среда влиза в сила. Хранете се добре, с от всичко по малко – и най-важното – обичайте се!