Пекин предупреждава: САЩ изпадат в бездна!

Свят

02-01-2013, 11:15

Снимка:

flickr

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Не могат да живеят вечно на гърба на взет назаем просперитет"

Китайската официална новинарска агенция Синхуа предупреди Съединените щати, че са на път да изпаднат в "бездна, от която никога няма да излязат", въпреки решението на конгреса да подкрепи споразумението за т. нар. "фискална скала".

След като Камарата на представителите одобри сделката, която спестява данъчните увеличения на повечето американци и забавя автоматичните съкращения на разходите, Синхуа направи коментар, в който посочи фискалните предизвикателства пред американските политици.

"Като единствена суперсила в света САЩ съвсем не са Гърция. Икономиката и здравия разум обаче не лъжат", отбеляза медията в своя материал.

"Народите и правителствата могат да влизат в преразход от време на време. Но просто не могат да живеят вечно на гърба на взет назаем просперитет".

Китай, който разполага с най-големите резерви в чуждестранна валута в света, е основен купувач на американски дългове. Според официални данни държавният дълг на САЩ от почти 16,4 трлн. долара – над 100% от БВП на страната – е ключовото предизвикателство пред Вашингтон. Медията нарича дълга "фискална бездна", на фона на която европейската криза звучи като песен.

"Най-тревожното нещо при американските политици е следното – щом бяха толкова близо да паднат от "скалата", значи е много по-малко вероятно да постигнат консенсус и да помогнат на страната да се изкачи от бездната".

"В демокрация като Съединените щати данъчните увеличения и съкращенията на разходите – лекарството, от което се нуждаят, за да се излекуват от болестта на хроничните си дългове – отдавна са крайно непопулярни сред избирателите. Следователно политиците избраха да ритат кутийката надолу по пътя за пореден път", коментира Синхуа.

"Но както всички ние знаем, кутийката никога няма да изчезне. Някога, някъде, някой може да се спъне в нея и да падне здраво на земята. Или в случая на САЩ – в бездната, от която никога няма да излязат".