Покаяние в кабинета

Най-доброто от печата

02-01-2013, 06:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министри искат прошка, а Бойко иска втори мандат с мнозинство

Покаяние в кабинета разпоредил Бойко Борисов. Министрите, които не са изпълнили обещанията си, да излязат пред хората на Сирни Заговезни (17 март) и да им поискат прошка, настоял премиерът. Това разказаха за "Стандарт" членове на правителството.

В срещи с избирателите или чрез медиите провинилите се министри трябвало да обяснят какво им е попречило да изпълнят поетите ангажименти. Пролетно почистване във властта замислял още министър-председателят. До март щели да изгърмят шефове на държавни агенции, които не са донесли достатъчно приходи в хазната.

До април пък ГЕРБ трябвало да се очисти от хора със спорна репутация, които биха донесли негативи на изборите.

Мнозинство от поне 122-ма депутати е поръчал на ГЕРБ за изборите през юли премиерът Бойко Борисов. "В никакъв случай не желая втори мандат с "патерици". Ако ще управляваме, да е с пълно мнозинство", отсякъл лидерът пред приближените си.

Той наредил до средата на февруари водещите гербери да му представят план как да спечелят втори мандат с мнозинство. Казал им, че трябва да работят за доверието на активните българи от средната класа, които са двигател на икономиката. До април пък от партията трябвало да бъдат отстранени всички съмнителни хора, които биха носили негативи на ГЕРБ на изборите. До март щели да "изгърмят" шефове на държавни агенции, които не са донесли достатъчни приходи в хазната. Според източници от "Дондуков" 1 вероятно отново ще има спор за шефа на митниците Ваньо Танов, за чието бъдеще двамата вицепремиери - Цветан Цветанов и Симеон Дянков, са на различни мнения. Първият смята, че трябва да бъде сменен, а вторият го защитава.

Кабинетът започва новата година с ударно решаване на натрупани точки. Една от най-важните ще е на екоминистъра Нона Караджова. Става дума за нова наредба, която засяга фирмите за рециклиране на стари автомобили. Според промените те ще трябва да предоставят банкова гаранция, за да могат да извършват дейността си.
И за регионалното министерство 2013 г. ще е пикова. По план предстои довършване на магистрала"Тракия" и продължава работата по магистрала "Марица". Освен това започват няколко огромни ключови проекта: вторият ЛОТ на автомагистрала "Струма", изграждането на обходите на Враца, Монтана, Габрово, Западната дъга на софийския околовръстен път, Северната скоростна тангента на софийското околовръстно, пътя София-Калотина.