Турция води преговори за разоръжаване на ПКК

Свят

31-12-2012, 11:49

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Висши разузнавачи преговарят с намиращия се в затвора Абдула Йоджалан

Турското разузнаване обсъжда въпроса за разоръжаване с намиращия се в затвора кюрдски лидер Абдула Йоджалан. Това става в опит за прекратяване на продължаващия близо три десетилетия бунт на кюрдите, съобщава турският в. "Хюриет".

Представители на Националната разузнавателна служба (МИТ) провели 4-часова среща с Абдула Йоджалан на 23 декември, за да поискат бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК) да свалят оръжията, съобщава изданието. Но Йоджалан поискал пряк контакт с ПКК и подобряване на условията му в затвора, допълва същият източник.

В петък турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви в телевизионно интервю, че негови представители са се срещнали с Йоджалан, който се намира в единична килия в затвор на отдалечен остров край Истанбул. "Не мога да проведа такива срещи лично като политик, но държавата има представители и те наистина водят разговори", заяви премиерът пред държавната телевизия ТРТ.

"Срещите на острова продължават, защото трябва да постигнем резултат. Ако видим светлина (за конкретен резултат), ще продължим да предприемаме стъпки", каза още Ердоган, имайки предвид срещите с Йоджалан.

Безизходицата увеличи още повече кръвопролитията в Турция, където около 45 000 души, повечето от които кюрди, загинаха при конфликта. Йоджалан беше осъден за държавна измяна и получи смъртна присъда чрез обесване през 1999 г., но тя беше променена на доживотен затвор през 2002 г., след като Анкара се отказа от смъртното наказание.