40% от затворниците редовни в библиотеката

Животът

31-12-2012, 06:08

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Зад решетките в Бургас заравянето между кориците не е особено популярно

Близо 40% от пандизчиите в бургаския затвор били редовни посетители в библиотеката. Четенето зад решетките не е особено популярно сред затворниците. Въпреки това обаче някои от осъдените прибягвали до книгите, за да се разсейват по време на принудителното си пребиваване там.

За неграмотните клиенти на превъзпитателното звено пък е подходящо училището, което вече втора година се радва на небивал интерес и успех.

"Започнахме с шест паралелки, а сега имаме осем. Ако тези хора останат неграмотни, те нямат никакъв шанс да усвоят професия или да бъдат включени в професионални курсове. Имаме и опция за повишаване степента на образование. Това е важно за тях, за да могат да преосмислят нещата и да участват в дейности, които да подобрят възможностите за социализация", обясни експертът по социални дейности Калина Арабаджиева.

Според нея затворниците се справят добре с учебния материал. Голяма част от тях вече могат да пишат писма до администрацията и своите близки.

"Имахме отличник на випуска, който влезе в затвора абсолютно неграмотен. Дори бе водещ на програмата, която организирахме за 24 май. Имаме и няколко поети, които имат много добри стихове. През следващата година отново ще отбележим всички важни дати. Стремим се да не подминем нито едно събитие с национална значимост", допълни Арабаджиева.

В бургаския затвор има и въведена организация за полагане на доброволен труд от затворниците. Те чистят коридори, килии и санитарни помещение, което пък можело да редуцира присъдата им.