Разковничето е повече алтруизъм, посъветва Далай Лама

Свят

29-12-2012, 13:53

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Далай Лама изтъкна, че проблемите, с които се сблъскваме са създадени от самите хора

кологичните и много други проблеми на нашето съвремие са свързани с индивидуализма на хората и прекомерното внимание към материалните ценности. За тяхното решение е нужно всеки човек да проявява повече алтруизъм и грижа за обществото, заяви духовният лидер на тибетските будисти XIV-ят Далай Лама Тензин Гяцо.

Индивидуализмът е последица от невежеството, късогледството и ограничеността. На всеки – на вярващия, на невярващия и дори на атеиста е нужно да разбира реалната действителност. Той трябва да си даде сметка, че неговото собствено бъдеще, неговото щастие изцяло и напълно зависи от състоянието на цялото останало общество. А това означава, че той не трябва да пренебрегва общественото благо и да мисли само за себе си. Ако човек мисли единствено за себе си, това означава, че той не разбира истинското положение на нещата – заяви Далай Лама пред поклонници в Делхи.

Позовавайки се на мнението на експерти, Далай Лама изтъкна, че проблемите, с които се сблъскваме – например глобалното затопляне – са създадени от самите хора. Ние отделяме прекалено много внимание на индивидуалните интереси, липсва ни цялостен подход. Забравяме, че всеки човек е част от обществото, част от цялото човечество, а благополучието на отделния човек зависи от благополучието на всички хора на планетата – убеден е Далай Лама.