52 русначета ще бъдат осиновени в Русия вместо в САЩ

Свят

28-12-2012, 13:52

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Путин забранява осиновяванията на русначета от САЩ

Владимир Путин подписа спорния Закон за осиновяванията

Около 52 сираци, които трябваше да бъдат осиновени от американци, ще бъдат взети от руски семейство, обеща делегатът на Кремъл по правата на децата след подписването от руския президент Владимир Путин на закона, забраняващ осиновяването на руски деца от американци.

"За всяко едно от избраните 52 деца за осиновяване в САЩ се работи за намирането на семейства в Русия", съобщи Павел Астахов.

"Нито едно от тези деца не трябва да страда. Ще бъдат подготвени семейства, които да ги приемат. Губернаторите на области ще отговарят лично за това", допълни той.

Според статистиката близо 15 000 руски деца са били осиновени от чужденци между 2008 и 2011 г., от които над 5000 - от американци, спрямо над 33 000 от руснаци.

Законът, забраняващ осиновяването на руски деца от американци, който беше подписан днес от руския президент Владимир Путин, ще влезе в сила на 1 януари.

Текстът беше гласуван от руския парламент в отговор на "списъка Магнитски", приет по-рано от Конгреса на САЩ и подписан от президента Барак Обама.

Той забранява влизането на руски държавници в САЩ, замесени в смъртта на руския юрист Сергей Магнитски или в други нарушения на човешките права.