Гнусна измама във Facebook

Жена трупа пари на гърба на трагедия

Арестуваха жена, след като тя се опита да набере средства чрез социалната мрежа Facebook, преструвайки се на леля на дете, убито в клането в училището в Нютаун, Кънектикът.
Това бе съобщено в четвъртък от щатския прокурор .
37-годишната Нуел Алба, която живее в Бронкс, Ню Йорк, в действителност няма връзка с Ной Познер, най-малкият от 20-те деца убити в училището в Нютаун на 14 декември. Тогава загинаха и шестима възрастни.
На страницата си в мрежата Алба е започнала още на следващия ден след драмата да събира "пожертвувания" за погребенията на жертвите. Тя препоръчала на тези, които искат да преведат пари, да го направят по сметка в PayPal, контролирана от нея или да изпратят средства по нейна банкова сметка, според обвинителния акт.
Властите не уточняват колко хора са излъгани и с какви суми.
Нуел е говорила по телефона и е обменяла информация с поне една от жертвите на измамата. По думите ѝ, тя е била помолена да идентифицира тялото на "племенника" си в училището. В действителност на никого от семействата не е било позволено да отиде там. Поради ужаса от клането, идентификациите са направени по снимки.
Скоро след трагедията органите на реда и някои от медиите предупредиха за възможни измами от този тип.
Действията на Алба продължили само три дни.
На 19 декември тя е интервюирана от американска телевизия. Пред камерата тя казва, че не е искала пари от никого.
Тя отрича обвиненията и при разпита от ФБР на 21 декември. Според нея сметката ѝ в PayPal е използвана без нейно знание. Властите не вярват на обясненията ѝ.
Ако бъде призната за виновна, я очакват до 5 години затвор и 250 хиляди долара глоба. Алба е пусната под гаранция от 50 000 долара.