5 годишни, но вече с професия - джебчийство

Крими

27-12-2012, 16:47

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Смятат, че са длъжни да просят в името на семейството

Децата в риск, чиито родителите трайно не полагат грижи тяхното развитие, най-често стават жертва на трафик или излизат на улицата, за да просят подтиквани от майките и бащите си. Това показва справка на "Новинар", поискана от Държавната агенция за закрила на детето. Към момента не са постъпвали сигнали за деца, настанени в социални институции, които да са били изведени извън границите на България с цел сексуална или трудова експлоатация.

В повечето случаи става въпрос предимно за момичета от малцинствата, които биват извеждани в Западна Европа и в Гърция. "Стандартно между 5 и 11 години децата биват експлоатирани в просия и в джебчийство", коментира пред "Новинар" Антоанета Василева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. По думите й това се случва в страни като Гърция, Великобритания и Австрия.

След като навършат 11-12 години, момичетата биват експлоатирани и сексуално. "Най-тъжното е, че това са деца, които не знаят друг живот. И когато ние им помагаме, първата реакция от тяхна страна е абсолютно агресивна и негативна", обясни още тя и допълни, че когато децата постоят под грижите на социалните работници в кризисните центрове, изведнъж виждат друго отношение: "Тези деца са изключително умни, надарени и ако им се даде шанс, те могат а бъдат равностойни, адекватни граждани на Република България".

Статистиката от последната година показва, че само 3 от всички 47 случая, за които е била сезирана Държавната агенция за закрила на детето, са свързани със сексуална експлоатация на деца. Когато ги въвличат в трафик, техните родители или близки нарушават правата им, смятат експертите. Децата обикновено са принуждавани да изкарват определена сума пари за ден.

Оставяни са сами по улиците на големите градове и търговските центрове, за да извършват джебчийски кражби или да просят. След това „изкараните” пари се предават на възрастните, които са ги извели извън пределите на България. Според експертите малчуганите не осъзнават, че са използвани от родителите си за получаване на нерегламентирани доходи. В повечето случаи считат, че са длъжни да го правят в името на семейство.