Откриха болест на пътуването

Най-доброто от печата

27-12-2012, 08:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

СЗО призна за нова диагноза

Болестта на пътуването, наречена още кинетоза, вече е официално призната като заболяване от Световната здравна организация. С всяка изминала година се оказва, че от нея страдат все повече хора, а разпространението й започва да има епидемични размери, предупреждават експертите. Медицината все още няма обяснение какво точно освен пътуванията я провокират. Някои смятат, че освен  нарушенията във вестибуларния аппарат  и времените сривове в нервната система от забързания начин на живот значение за кинетозата имат още тютюнопушенето, честата употреба на алкохол и дори консервантите в храните.  

 

Гадене, повръщане всеки път по време на пътуване и страх, прерастващ понякога до едва овладявана паника, от предстоящите неприятни изживявания в самолета или автомобила на дълъг път са симптомите на кинетозата. По данни на Световната здравна организация до една трета от населението на земята страдат от болестта на пътуването. Отделно изследване за Българя не е правено, но според наблюденията на лекарите от нея страдат всеки дванадесети.  

 

Заболяването се проявава, когато има противоречие между възприятията за движение, идващи от очите и вестибуларния апарат, т.е. ние виждаме, че се движим, но не го усещаме, или усещаме, че се движим, но не го виждаме, обяснява д-р Стефан Иванов. Възможно е също така да виждаме и усещаме движението, но между двете възприятия да няма синхрон. Счита се, че главният мозък възприема това като сигнал, че в организма е попаднала отрова, 

 която влияе на сетивните системи и той нарежда изхвърлянето й от тялото чрез повръщане.

 

Най-често срещано е неразположението при возене в автомобил или автобус. В тези случаи очите ни през голяма част от времето са фокусирани около неподвижните предмети около нас – предните седалки или таблото, докато вестибуларният апарат ни казва, че сме непрекъснато в движение. Поради тази причина е препоръчително да гледаме през прозорците, така че визуалното усещане за придвижване да съответства на вестибуларното. Това е и причината, по правило, страдащите от кинетоза да се чувстват по-добре, когато седят на предната седалка в кола.

 

Още по-обострена е кинетозата при пътуване със самолет и най-вече с кораб.  Когато самолетът се накланя, усещането за движение не намира съответстващото визуално възприятие, тъй като прозорците са малки и най-често насочени към небето, което изглежда еднакво във всички посоки. Единственият начин при въздушно пътуване е опитът да заспим  или поне да не гледаме през прозореца.