Експертен кабинет им се прищя на ДПС

Най-доброто от печата

27-12-2012, 07:03

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-интересното от печата за днес, 27 декември

"ДПС вещае експертен кабинет", обявява "Преса".

"2013 г. ще е най-важната от политическа гледна точка от 1989 г. насам. През последните четири години са дискредитирани всички демократични постижения и затова страната се нуждае от ново управление с новафилософия", заяви Лютви Местан, зам.-председател на ДПС, на възпоменателен митинг за жертвите от Възродителния процес в кирковското село Могиляне.

Най-важната политическа задача на движението е намирането на алтернатива на ГЕРБ, а това може да стане само с ново правителство и с нов формат на властта, подчерта Местан.

Пред "Стандарт" Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ, споделя тезата си, че в политиката грам лоялност е равен на килограм интелект.

"За ГЕРБ изборите не са ленински съботник. В годината на вота е късно да се търси дебат с опозицията. За нещастие доволните у нас си мълчат. В спора за цигарите съм на страната на малкия и средния бизнес", допълва той.

В интервю за "Труд" Елеонора Николова, и. д. директор на БОРКОР, заявява: "Електронни търгове борят корупцията.

Така ще може онлайн да се проследи моментът, в който се взема решението за провеждане на поръчката и търга за нея. Ще може да се види договорът с всичките му параметри, включително и цената. Да се проследи какво се случва след сключването на договора - там също има много безобразия, например доплащане по различни наглед законни причини. Да се види накрая какъв продукт е получен в резултат на обществената поръчка. Така ще е ясно дали възложителят би купил например определена стока или услуга за себе си, с пари от своя, а не от държавния бюджет. Ако отговора е "да", значи корупция няма", разяснява г-жа Николова.

Над 299 млн. лв. са изхарчени незаконно по енергийния проект "Цанков камък" в последните 10 години, съобщава "Труд".

Изграждането на хидровъзела е стартирало през 2003 г. и е трябвало да приключи преди три години, но в крайна сметка "Цанков камък" вероятно ще заработи в началото на 2013 г. НЕК не е поискала обезщетение от строителя заради забавянето, налице са и стряскащо много нередности, свързани с подписването на допълнителни споразумения към договора както за удължаване на срока за строителство, така и за възлагане на допълнителни дейности, сочи докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

"Половин България - с нови данъци", известява "Стандарт".

От 1 януари в половината градове ще се плащат почти двойни налози. Става дума за данък "сгради", таксите за автомобил и събиране на боклук. Най-голямо ще е увеличението в Пловдив, Плевен, Ямбол, Добрич и в още над 100 града.