Ремонтират Панорама "Плевенската епопея"

Региони

25-12-2012, 20:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ремонтът трябва да започне през февруари

През месец февруари трябва да започнат големи вътрешни възстановителни дейности по Панорамата "Плевенска епопея" от спечелен европейски проект.

Това каза арх. Иво Петров, един от проектантите на Панорамата, по повод 35 години от построяването й.

Предвижда се целенасочена промяна, каквато не е правена досега – да се изгради външен панорамен асансьор, който да извежда посетителите до покрива на сградата, откъдето те да наблюдават цялата околност. По думите на арх. Петров мястото на Панорамата не е избрано случайно. Сградата се намира на същото място, от което се гледа битката вътре. Ако човек стои вътре в Панорамата и гледа около себе си боя, това е все едно са паднали стените. Преди 130 години това е представлявала околността на сградата, поясни той.

Панорамата "Плевенска епопея" е една от най-впечатляващите за цял свят. Всичко панорами от този вид са общо са около 40 – 50, отбеляза архитектът и добави, че по думите на директора на Панорамата, когато са идвали представители на други панорами, той се е чувствал горд с нашата. Тя е строена в продължение на 11 месеца по повод 100-годишнината от освобождението на Плевен.