2 млрд. лева за строителството обеща Лиляна Павлова

Общество

25-12-2012, 12:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Мъдрим с Румъния строежа на два нови моста на река Дунав

Почти два милиарда лева ще се влеят в българския строителен бизнес през следващата година, твърди в интервю за БТА министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

 

Средствата са по линия на оперативна програма "Регионално развитие", по проекти, финансирани от Световната банка и от държавния бюджет.

 

Това дава основание на министър Павлова да очаква през 2013 г. поне удвояване на ръста в строителния бранш спрямо тази година, нови временни и постоянни работни места в

сектора.

 

“Софиянци продължават да са най-активни в желанието да обновят домовете си с европейски средства и само жителите на Смолян са им конкуренция по интерес. С пари от оперативната програма ще може да се подобри енергийната ефективност на около 200 блока, а вече са подадени 140 заявления от цялата страна”, отчете тя.

 

По думите й не е отпаднала идеята за създаването на гаранционен фонд в подкрепа на социално-слабите българи, които нямат пари за саниране.

 

“На този етап искаме да напреднем с одобрението на бюджетите на тези, които вече са подали заявления и да видим процента на хората, които изобщо не биха могли да платят съфинансирането за обновяването на жилищата, за да се прецени кой да е инструментът, с който да ги подкрепим”, каза тя.

 

От проучвания със съседите ни догодина ще стане ясно дали ще си ходим още по-лесно на гости с румънците по два нови моста на река Дунав. Строителството им според министър Павлова

трябва да стане чрез публично-частно партньорство.