Шкембе, стриди, аспержи... Коледните блюда по света

Свят

25-12-2012, 12:00

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нека надникнем в кухните на Франция, Испания, Германия, Филипините, Швеция и Мексико

Ако сте решили да разчупите малко коледната традиция тази година, защо не включите в празничния обяд малко международни вкусове? Ето как празнуват и какво готвят във Франция, Испания, Германия, Филипините, Швеция и Мексико на Рождество Христово.

 

Франция

 

Известна в цялата страна като Le Réveillon, френската коледна вечеря започва с аперитив от шампанско, преминава през предястия от стриди, хайвер, пушена сьомга или гъши дроб, поднесен със сладко вино. Печеното месо като пълнена гъска, пуйка или патица, задължително гарнирана с кестени, придружена от зеленчуци и подправки, но и хубаво червено вино. Освежаващата салата и традиционният коледен сладкиш - bûche de noel, във формата на дръвче, са неизменна част от празничната трапеза.

 

Испания

 

В Испания, Коледа се нарича La Noche Buena. Във всяка област се празнува различно, но сред най-разпространените ястия са морските дарове с бели аспержи и супа от миди. Специалните сладки торонес, месото и испанското пенливо вино са задължителни. В Каталуния празничната вечеря не е истинска без варено месо, а в Майорка и Менорка очаквайте да ви посрещнат с чаши горещ гъст шоколад и понички, наричани buñuelos.

 

Германия

 

В Германия Коледа се празнува само два дни. Гъска, шаран, кисело зеле и колбаси са основните ястия за празника, а традиционният кейк с ароматни плодови ядки – Christstollen, се сервира като десерт. Типична напитка е греяното вино – Glühwein.

 

Филипините

 

Филипините празнуват Коледа като никоя друга страна -тържествата започват през септември и продължават чак до януари. Но официално празникът започва на 16 декември, когато семейства и приятели се отдават на queso de bola – топка сирене, горещ шоколад и филипинският специалитет наречен puto bumbong. Той представлява лилав ориз, запарен в кух бамбук. Той се сервира заедно с печеното свинско или пуешко месо.

 

Швеция

 

13 декември е денят на Света Лучия и един от най-важните празници в шведския календар. По традиция момиченцата се обличат в бели роклички с червени коланчета и носят запалени свещи. Всяка седмица от декември, всяко семейство пали по една свещ и така до Коледа. Тогава шведите пият греяно вино със сладки, ядат сьомга, типичните шведски кюфтенца кьотбулар и салата от ряпа. Характерно за шведската коледна трапеза е ястието Janssons frestelse – огретен от картофи, аншуа и лук.

 

Мексико

 

The ensalada de Noche Buena е колоритна салата с разнообразие от съставки, която се поднася на Бъдни вечер. В централната и южна част на Мексико на Коледа се яде Bacalao – ястие от риба, което е солено, а tamales се яде по-често на север. Забележете, похапва се и... шкембе чорба.